Неочекивано добар принос пшенице

Високе температуре убрзале су зрење жита. На пољима у шабачком крају, почела је жетва пшенице. Принос је према речима стручњака, неочекивано добар, а квалитет нешто лошији него лане.

Први отокоси обећавају добар принос. На парецелама где је примењена пуна агротехника, род је око шест тона по хектару, задовољно каже Драган Стевановић из Јевремовца, који је пшеницу посејао на време.

"Очекивао сам мањи принос, надам се да ће бити око шест до седам тона по хектару. Задовољан сам, посејано је на време, у року, и како сам ја очекивао, добро је", каже Драган Стевановић из Јевремовца.

Најважнији посао у ово доба године, спремно су дочеали комбајнери. Дневно оврше око десет хектара.

"Што се тиче машина, комбајна, спремно је све. Врућина јесте, али има клима у комбајну, па се расхладимо", каже Горан Гајић из Јевремовца.

Шабачке пољоприведнике, брине цена пшенице, која је, тврде, углавном ниска.

"Као и сваке године, улазимо у неку неизвесност, спекулише се око неких 16 динара, што не задовољава при овом приносу. Оставићу пшеницу на лагеру, чекаћемо до идуће године, да видимо да ли ће бити неког ценовног скока", каже Марко Гладовић из Јевремовца.

Приносом су ратари задовољни, али не и квалитетом хлебног зрна, који је због касне сетве и неповољног времена, лошији него лане.

"Шест тона и више, је за ову годину добар принос, али је хектолитар на 76, на некој граници, што је било и за очекивати. Обзиром на годину каква је, имаћемо пшенице, имаћемо хлеба", каже Дарко Симић, ПССС Шабац.

Ако време дозволи, жетва пшенице која је на територији града Шапца и у три околне општине посејана на око 28.000 хектара, биће завршена за десетак дана.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи