Воћари у смедеревском крају задовољни родом

Иако се на пијацама увелико продају брескве, кајсије и нектарине из смедеревског краја, неке сорте тек пристижу на бербу. Према досадашњем роду, ова сезона је далеко боља од предходне, како за брескве и кајсије, тако и за јабуке, које се тренутно припремају за септембарско скидање рода.

На више од 60 ари у Удовицама простире се воћњак у коме су засађене две сорте јабука, јонапринц и ајдаре. Иако не делује тако, јабуке захтевају доста посла, везивање, орезивање, окопавање, заливање и прскање најмање седам пута до рода, који би ове године требало да буде добар.

"Па да се надамо, само да не буде града. Иначе, јабука је мало подбацила са родом, како где, шта знам. Ја сам углавном задовољан, грени је мало подбацио и код мене, али углавном је добро", каже Јован Милошевић, произвођач из Удовица.

Овај јабукар посађен је пре три године и тренутно се у њему врши скидање вишка рода. Прве јабуке биће спремне за бербу у септембру. Прошле године, цена за индустријску јабуку била је од четири до шест динара, а ове године, произвођачи се надају да индустријске јабуке неће бити уопште.

За седам дана, калдези сорта нектарина, у Смедеревском крају стиже на скидање рода. Цена за килограм ових нектарина биће око 60 динара. Исто је и са најквалитетнијим бресквама и кајсијама.

"Оно све што не одговара за пијацу и што не одговара за хладњаче завршава на откупима као индустријска роба. Кајсија сад ту је ситна и мало она мека ти је 25 динара а нектарина и бресква је 10 динара, а мора да буде негде 70 до 80 посто сазрела да би могла машина да је љушти", каже Милорад Симић, произвођач из Удовица.

Иако је било кише и мразева са пролећа, није било града, па је воће очувано и због тога има добру цену, а како кажу произвођачи увек је сезона добра када је суша, све друго не ваља.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се