Зауставимо насиље

Према подацима Светске здравствене организације, скоро трећина старијих жена претпела је неки облик насиља. Неки облик насиља у трећој животној доби доживео је сваки пети становник Србије, а међу њима већина су жене. Нови закон о спречавању насиља у породици олакшао је и спровођење пројекта "Зауставимо насиље и дискриминацију над старијим женама".

Требало би да буде достојанствена и лепа, али  због различитих облика насиља, за део, махом женске популације, старост је трпљење и ћутање, пре свега, јер га окружење не препознаје и не пријављује, а мере које закон доноси и којим се санкционише, најчешће се не познају у јавности.

С новим Законом о спречавању насиља у породици чија примена је почела 1. јуна, створене су и нове могућности за санкционисање, али и ургентно деловање на заштити од насиља.

"Кључна новина овог закона је да он успоставља баш тај систем заштите, значи он прописује тачна правила поступања сваке од институција у том систему, то је оно што нам је мањкало, и друга ствар и новина Закона јесте да он пружа могућност да се насилник хитним мерама исели из стана", каже проф. др Невена Петрушић, Правни факултет у Нишу.

Према подацима ужичког Центра за социјални рад, од 139 пријава насиља у прошлој години, 97 жртве су биле женског пола, а починиоци насиља у већини, чак 121 случају мушког пола.

Уз нови приступ и нормативе за спречавање насиља, сазнања који се промовишу кроз кампању "Насиље оставља трајне модрице на души", и жртве постају свесне својих права.

"Старије особе, старије жене, имају право на достојанствен и квалитетан живот у старости, имају право на сигурност, имају право на породичан живот, имају право да располажу својом имовином и не смеју да трпе насиље", каже Надежда Сатарић, председница Управног одбора АМИТY-а.

Сваки па и најмањи помак у препознавању и санкционисању насиља, корак је ближе реализацији пројекта "Зауставимо насиље и дискриминацију над женама", који ће бити настављен и по званичном завршетку, планираном за крај године.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи