После две деценије у свом новом дому

Породица Гњатовић која је из Босне и Херцеговине избегла у Панчево, добила је нову монтажну кућу и после скоро две деценије подстанарског живота више неће морати да плаћа кирију, јер сад има свој дом.

Милосава и Петар Гњатовић који су се до сад 15 пута селили са троје деце започињу нови живот у својој кући од 60 квадрата. Добили су опремљено купатило и кухињу, а намештај ће сами обезбедити.

Од 2013. године ЕУ као највећи донатор финансира Регионални стамбени програм помоћу којег се збринајвају избеглице у четири државе.

"Европска унија је од почетка укључена у решавање стамбених проблема људи који су због рата остали без својих кућа и у наредне две године донираће још 40 милиона евра за збрињавање свих избегличких породица", каже Никола Бизел, Шеф секције у делегацији ЕУ за Србију.

Кључеве од нове монтажне куће деци Гњатовића уручио је Ивица Дачић, вршилац дужности председника Владе Србије.

У Панчево је од 1992. године досељено око 12.000 избеглица и град им је до сад много тога обезбедио.

"Обезбедили смо до сад 164 стамбене јединице, око 200 грађевинских пакета вредности од око 45 милиона динара,11 сеоских кућа вредности од око десет милиона динара и четири монтажне куће", каже Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Гњатовићи су хиљадита породица која је збринута захаваљујући Регионалном стамбеном програму,а у Србији има још око седам хиљада избеглица које се надају да ће ускоро добити свој кров над главом.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се