Почела берба вишања, воћари задовољни ценом

Берба вишања у Јабланичком округу је при крају. За разлику од прошле године воћари могу бити задовољни откупном ценом од 80 динара за килограм. Власиници плантажа ових дана имају проблем са берачима, јер иако могу да зараде и до две хиљаде динара дневно због високих температура тешко се налазе.

Лоши приноси добра цена и обрнуто. Овај неписани закон тржишта пољопривредних производа можда се најбоље одсликава на овогодишњем роду вишње. Берба у Јабланичком округу скоро да је завршена. У плантажама тек по који берач се труди да што пре заврши посао због изузетно високих температура. Како кажу дневно највише могу да уберу од 100 до 150 килограма.

"Издржавамо вода хладна мало мало у хладовину и тако. Јер може да се заради? Па може ових пет шест дана колико толико може да се заради неки динар", каже Зоран Стојковић, берач.

"Нешто има мало берача каква је ситуација? Па неће људи да беру врућине су јаке и неће људи да беру то је једино проблем", каже Ина Петровић, берач.

Моги власници вишњика у лесковачком крају због изузетно лоше цене која се понављала неколико година уназад одлучили су да предју на узгајања малина или неке друге културе. Они који су били стрпљиви ове сезоне добили су сасвим задовољавајућу цену, јер се за килограм вишње сада плаћа 80 динара што је дупло више него прошле године.

"Што се тиче самог квалитета рода вишње ове године он је на задовољавјућем нивоу с што треба напоменути да смо имали касне пролећне мразеве које су десетковале ове приносе. Просечан принос на територији Јабланичког округа који покрива наша служба креће се негде од осам до десет тона по хектару", каже Далибор Цветановић, директор ПСС Лесковац.

У Јабланичком округу под вишњом има 1.800 хектара а највише на територији града Лесковца. Некада су произвођачи у овом крају имали сигурнији пласман и кооператски однос са пољопривредним кобинатом Поречје  који је на жалост отишао у стечај па је ситуација данас сасвим другачија.

Нестабилни односи на тржишту велико варирање цена и вишње и малине из године у годину говоре да воћари на југу Србије морају много боље да се организују. Или кроз задруге или удружења како би стабилизовали производњу и заштитили своје интересе.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво