Завршен Балкански шампионат на Дивчибарама

Савез радио-аматера Србије протеклог викенда на Дивчибарама био је домаћин Балканског шампионата у спортском радио-оријентирингу. Учествовало је више од 80 такмичара из 9 земаља.

Међу такмичарима из Србије најуспешније су биле даме до 19 година: припало им је 2. и 3. место на 12. Балканском шампионату у спортском радио-оријентирингу на Дивчибарама.

Једна од њих је Марија Костић из Сомбора: "Највише ме привлачи то што дођем на непознати терен и јако волим, овај, природу, тако да сваки пут је неки нови изазов на такмичењу."

Дисциплина која обједињује радио-гониометрију и оријентациони крос од 3 км до 10 км код нас је почела да се развија шездесетих година прошлог века.

"То је терен површине пет до шест квадратних километара, где се на старту добија прецизна карта терена на којем су судије поставиле скривене радио-пријемнике, радио-локаторе", објашњава Милорад Ђулејић, председник жирија. "Такмичари према својим дисциплинама треба да пронађу одређени број њих."

У мушкој категорији до 19 година, од српских представника, 3. место својио је Лазар Гроздановић, а до 50 година 2. место Иштван Мајор. 

Спортским радио-оријентирингом баве се све генерације. На Дивчибарама је било 12 такмичарских категорија. Користе се радио-гониометри ручне израде, а дужина кроса за најискусније била је 8 километара.

Бранислав Брајовић из Подгорице каже да је почео давно: "Почео сам ’53. године. На сваком првенству Југославије сам учествовао."

Јоже Онич из Словеније овим спортом бави се тридесет осам година: "Ту сам нашао друштво, ту сам нашао пријатеље."

У Србији има 26 радиоаматерских клубова у којима је активно око 3.000 чланова.

"Осим ове активности, аматерске радио-гониометрије, има активности у шампионату, у брзој радио-телеграфији, затим учествовање у домаћим  и иностраним такмичењима у кратким и ултрактратким таласима", истиче Мирослав Ивковић, председник Савеза радио-аматера Србије.

Велику пажњу домаћи Савез посвећује ангажовању и едукацији подмалтка у свим дисциплинама радиоаматеризма. Због тога сваког лета организује камп за младе радио-аматере.

rts.valjevo@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво