Куршумлија улаже у инфраструктуру

Општина Куршумлија, једна од најразуђенијих у Србији, годинама је суочена са одласком становништва са сеоског подручја због лоших услова за живот. Због тога све више улаже у путну инфраструктуру, како би подстакла младе из ових крајева да ту остану. Приоритет имају села која гравитирају ка бањама за које влада велико интересовање.

Најбољи пример је Луковска бања где млади остају да живе и раде, а они који нису запослени у хотелима, нуде туристима домаћи смештај, који је ове сезоне, до октобра попуњен.

"Па, ова сезона је најбоља од свих, овај, гости су задовољни. Имамо пуне капацитете. Почели смо са ваучерима од ове године", каже Славица Милетић, Луковска бања.

И Миљан и Сузана Гавриловић, решили су да остану у Луковској бањи где су основали породицу и баве се туризмом. Изградили су кућу са 12 соба прве категорије.

"Ми само пружамо услуге смештаја а све остало, значи може да користи у хотелу, и терапије и оброке и све што пожели може у хотелу да исто искористи", каже Миљан Гавриловић, Луковска бања.

"Приватни смештај чак можда и неке повољности има веће него у хотелу. Лепо је све, ово је све чисто, ново, дотерано", каже Милан Маковљев, Кикинда.

И у локалној самоуправи туризам сматрају развојном шансом Куршумлије, али и  начином да смање све већу миграцију са ових простора.

"Ми смо прошле године у сарадњи са Министарством трговине и туризма, изградили Копаоничку улицу овде у Луковској Бањи. Вредност инвестиције око 15 милиона је била и она је финансирана сто посто средствима Министарства туризма. Очекујем да за пар година имамо једну заокружену инфраструктуру где ћемо да урадимо и приступне путеве и водоснабдевање и решавање проблема отпадних вода", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

Месна заједница Луковска бања има 1.000 житеља и једина је у Топличком округу која бележи пораст броја становника. Има око 200 лежајева у приватном смештају где се годишње оствари око 20.000 ноћења.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи