Одржано такмичење фрулаша у Врањској Бањи

У Врањској Бањи одржано је Међуокружно такмичење фрулаша "Златна фрула југа Србије". На квалификационом такмичењу за Сабор фрулаша у Прислоници код Чачка, наступило је 18 фрулаша из пет округа јужне Србије. Такмичили су се у три категорије.

Најмлађи учесник, шестогодишња Аника Никић из Ниша, одушевила је и жири и публику. За прво такмичење припремала се месецима. Са родитељима је пажљиво одабрала и хаљиницу у етно стилу.

"Прва сам у породици која свира фрулу. Некако ми се толико допао тај инструмент, па сам почела да га свирам", каже Аника Никић из Ниша.

Свирање фруле Аника учи од професора Димитрија Николова из Лесковца, обоје су се пласирали на Сабор фрулаша. Димитрије Николов учествовао је на многим такмичењима фрулаша, млађима преноси искуство и знање.

"Изворни, традиционални, народни инструмент, овако изгледа лаган, једноставан, али је врло сложен за свирање. Није толико страшно, јер човек све може да научи ако жели и воли", каже Димитрије Николов из Лесковца.

Организатор "Златне фруле југа Србије" је Јавна установа Народни универзитет из Врања.

"Жеља нам је да ова манифестација траје још много година, да има више посетилаца, да у организационом делу буде још богатија, и надам се да ћемо успети у томе", каже Гордана Димитријевић, директор ЈУ Народни универзитет.

Амбијент су употпунили и излагачи етно производа. Хаљине, делови народне ношње, сувенири, традиционална храна, пред гостима Врањске Бање.

"Најбоља је зимница са југа, и етно радови са југа. То је нешто посебно што стварамо нашим рукама", каже Љубенка Милосављевић из Владичиног Хана.

"Зависи од госта, који укус има. Мада, бања као бања, нема људи", каже Мишко Станковић из Врањске Бање.

Седамнаеста смотра међуокружног карактера, седми пут одржана је у Врањској Бањи. Троје најбољих у изворној, савременој и категорији до 12 година наступиће у јулу на Сабору фрулаша у Прислоници.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи