Ликовна колонија на Чемернику

Планина Чемерник богата разноврсним и ретким биљним и животињским светом никога не оставља равнодушним. Атрактиван природни амбијент посебно инспирише уметнике, учеснике ликовне колоније "Скобаљић град" која има традицију дугу 15 година.

Чемерник. Царство шуме, пашњаци, око 700 потока и извора,плодови природе и лековито биље на сваком кораку. Чемерика још није процветала. По њој је планина добила име. На 1. 440 метара надморске висине и станиште дивљачи . "Валмиште" је једно од 144 ловишта у власништву Јавног предузећа "Србија шуме".

"Наше ловиште је нешто као Хималаји међу планинама, значи највеће у Србији. Имамо у огради 410 хектара где гајимо европског јелена и дивљу свињу", каже Небојша Станковић, руководилац службе за лов и туризам ШГ "Шума" Лесковац.

Зими овде долазе ловци лети љубитељи природе, спортисти и уметници. Од Суботице до Косова и Метохије. Надахнуто стварају у миру и тишини. Њих једанаесторо. Различите генерације, ликовни рукописи, али утисци исти. Чемерник их је освојио на први поглед.

"Природа је очаравајућа, чист ваздух, тишина, мир, добро друштво", каже Драгослав Божовић, сликар из Зубиног потока.

"Окружење је невероватно. Висина је за мене ново искушење и ново искуство", каже Јосипа Крижановић, сликарка из Суботице.

Једанаестогодишњој Петри чије су слике стигле и до Париза ово је прва ликовна колонија.

"Јако ми значи што могу да учествујем са овако дивним сликарима, што могу доста од њих да научим", каже Петра Младеновић, сликарка из Доњег Буниброда код Лесковца.

Са Кукавице ликовна колонија "Скобаљић град" коју већ 15 година организује Дом културе из Вучја преселила се на Чемерник.

"Због тога што је војвода Никола Скобаљић свим овим просторима се кретао и с обзиром да је изазов природе овакава какав јесте", каже Братислав Анђелковић, организатор ликовне колоније.

Тешко се довде стиже, али када се виде и осете посебни мириси, боје, сва лепота Чемерник се, кажу уметници, још теже напушта. Зато ће ово место постати стална сликарска насеобина.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво