Нико неће у бераче малина

Малина се у шабачком крају узгаја на око 900 хектара. Поред ниске цене, произвођаче брину и радници. Засада је све више, али нема довољно берача који би радили током целе сезоне.

У сезони, на парцели од два хекатара, сваког дана, потребно је око 40 радника. На сунцу, по десет и више сати дневно, малине најчешће беру старији, којима је то једини приход.

"Сваки дан радим, без престанка, не одмарам се уопште, 79 година имам. Најтеже ми је кад немам пара", каже Пелка Милић из Мајура.

"Шта ће бити тешко, ради се нормално. Ко је здрав, њему није тешко, тридесет девето годиште сам", каже Стана Демоња из Мајура.

Посла у малињацима је много, а радника мало. Берачи се траже по огласима, и околним селима.

"На више места је посађена малина, и људи пуно раде, па је мало тешко их окупити, још је најгоре што је мала цена малине, па не можеш адекватно да их платиш и наградиш", каже Роса Перић из Мајура.

"Остала сам пре шест месеци без посла, ово ми је идеална прилика да зарадим", каже Данијела Матић из Шапца.

"На распусту сам, дошао сам да берем, да зарадим неки динар, да идем на екскурзију", каже Драгослав Костић из Шапца.

Две стотине динара за сат брања, неколико пауза у току дана, кафа и сок, онима који су научили да раде, је кажу довољно. Исплата је редовна, а најбоље раднике, газде додатно награђују.

"Има овде неколико жена које доста добро беру, и оне поред редовне дневнице, имају награду у повећању те дневнице. Сатница је 200 динара, оне добију поред тога још награду", каже Светлана Цвијановић из Мајура.

Од око 10.700 незапослених на територији града Шапца, више од 1.000 углавном младих са села, раде сезонске послове. Највреднији не пропуштају ни један дан да зараде, па у малињаку и рођендан прославе.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво