Војна вежба "Платинасти вук 17" у Бујановцу

У бази Југ код Бујановца у току је дванаестодневна међународна војна вежба "Платинасти вук 17". У вежби учествује око 480 припадника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Мађарске, Црне Горе, Словеније и Србије.

Завршни део вежбе на полигону Боровац код Бујановца, приказ реаговања у мировним операцијама. Учествују оклопна возила, хеликоптери, јединице за спречавање демонстрација.

"Суштина је, раме уз раме, војник поред војника, у мисијама очувања мира. Висок степен поверења између војника и старешина у задацима, и велико разумевање које између свих који су учествовали", каже Генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Центар за обуку јединица за мултинационалне операције поседује најсавременија средства: симулаторе, тренажере, полигоне.

"Полигон ће добити један потпуно другачији изглед, биће модеран полигон за увежбавање наше војске, а и за овакве вежбе као што је ова мултинационална", каже Зоран Ђорђевић, министар одбране.

"База у коју смо ми уложили заједно са Србијом више од седам милиона долара, има најмодернију опрему, а то смо видели и раније када су били сценарији на компјутеру, да војници имају могућност да вежбају", каже Кајл Скот, амбасадор САД-а у Србији.

Припадници оружаних снага девет земаља размењују искуства о досадашњим ангажовањима у мировним мисијама.

"Ово је први пут у овом веку да наши војници учествују официјално у војним вежбама. То је за мене веома важно", каже Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији.

Четврти пут одржава се вежба "Платинасти вук". До сада је кроз обуку прошло више од 1.100 припадника војске из 12 партнерских земаља.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво