Од Вудстока до Арсенал феста

Прошло је пола века од када је 1967. године у Монтереју у Калифорнији одржан први музички поп рок фестивал. Две године касније свет је био опчињен Вудстоком - који је означио почетак музичке револуције. Данас их у свету има на хиљаде и чине окосницу такозваног музичког туризма. "Арсенал фест" је шанса за развој туризма у Крагујевцу.

Ел Купер и Џони Риверс, били су међу десетинама извођача који су у лето 1967. године изашли на сцену Монтереј фестивала. Музички догађај који је окупио око шездесет хиљада људи, изненадио је и његове творце: менаџера Џона Филипа и публицисту Дерека Тејлора који су желели да покажу да и рок може бити уметничка форма достојна великих културних догађаја. 

Концерти који су трајали три дана паралисали су град и успели да на завршној вечери, упркос ограничењима, окупе чак 90 хиљада људи.

"Монтереј фестивал био је добротворни фестивал на ком су учесници свирали у корист ухапшених на демонстрацијама у Лос Анђелесу. Данас свако ко изађе на бину тражи дупло више новца у односу на три године раније", каже рок критичар Предраг Пеца Поповић.

Две године касније, у Вајт Лејку (САД), фестивал Вудсток уз учешће четрдесетак извођача и 200 хиљада посетилаца, означио је почетак хипи ере, а за чувени Ролинг стуон часопис био је то пример "контракулре шездесетих".

"Државе више не дозвољавају да се догоди то што се догодило на Вудстоку - да се пет дана закрчи саобраћај и да не може да се уђе и изађе, да све буде блокирано, да имате пола милиона људи који немају могућност довода хране и воде", додаје Поповић.

Рок револуција захватила је и Југославију. Након њеног нестанка, у Србији су Егзит и Нишвил фестивал отворили врата новој музичкој ери.

У односу на време када су настали, музички фестивали, данас нису само културни догађају који окупљају најверније заљубљенике рока - они су више и од комерцијалних хепенинга: сматрају се догађајима од националног значаја и покретачем новоусновљеног музичког туризма."

"Рокенрол као рокенрол може да буде и на интернету и на Јутјубу, али он је на сцени, када постоји струја, када се укључи, то је рокенрол и у нема лажи, нема преваре. Зато су фестивали важни", сматра рагујевачки новинар Мирослав Милетић.

У историјском језгру Крагујевца, тродневни Арсенал фест насталља се концертима домаћих и страних извођача, на четири бине и очекивану посету од тридесет хиљада.

rts.kragujevac@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво