Оживљавање Меморијалног центра на Јабуци

Меморијани комплекс "Бошко Буха" на Јабуци код Пријепоља, уз манастир Милешеву, био је један од најпосећенијих објеката са листе културних добара изузетне вредности у том крају. Са распадом Југославије и ликвидацијом агенције "Путник", прешао је у руке непознатог власника и - сада пропада. Вољу да му врате стари сјај показали су, недавно, Словенци.

Ђачким динаром из око три хиљаде југословенских школа грађен је пре пола века меморијални комплекс на Јабуци, у месту погибије најмлађег народног хероја Бошка Бухе. Убрзо после тога је јабучка висораван постала је премала за све који су желели да дођу.

Меморијални комплекс је пропао заједно са "Путником" коме је предат. Пријепољски музеј је, на срећу, баштиник Алеје хероја и Музеја пионира и омладине Југославије, па је ова музејска поставка, и сада  доступна посетиоцима.

"Фотографије из Јастебарског, из Јасеновца, из других дечјих логора којих је било широм наше земље, сведоче о нечему што не сме  да се склони", истиче Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу. 

Деценијама овде негован, тај дух пијетета према жртвама рата и херојима борбе против фашизма, био је вероватно пресудан да бронзана попрсја хероја из свих шест тадашњих република и две аутономне покрајине, не буду оскрнављена, ни после распада Југославије, па ни онда када су Јабуку населиле избеглице из Хрватске.

У целој бившој Југославији, од Словеније и Алпа до Македоније, не постоји место на коме се нешто овако слично налази", наглашава Пушица. "Нико није оскрнавио бисту ни Албанке са Косова Гањмете Тербеши, ни Словенца Милана Грабље, ни Хрвата Мате Блажине, све стоји."

Док се не реше имовинско-правни односи, нема ни нових улагања, ни обнове на Јабуци. Зато меморијални  центар, са статусом непокретног културног добра од изузетног значаја, већ деценијама чека да оживи успомене. Охрабрење је стигло из Словеније - са идејом да се, опет, заједнички, ревитализују оваква историјска места - и можда Јабука постане интересантна неким новим генерацијама.

 rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара