Берба, откуп и прерада вишања у "Џервину"

У књажевачком крају на више од 1.500 хектара вишњара у пуном роду у току је кампања бербе, откупа и прераде овог воћа. Почетна откупна цена је 80 динара по килограму, док се берачима за килограм плаћа до 14 до 15 динара. На обновљеним плантажама приватизованог комбината "Џервин" вишње се од ове године беру уз помоћ машина.

Две савремене "Џервинове" машине за бербу вишања, које су и прве такве врсте на подручју источне Србије, почеле су да раде на 26 хектара новог вишњара на потезу Бошево. Свака од њих може да замени више од стотину берача, па у комбинату рачунају да ће им се инвестиција бзо отплатити.

"Бере негде око три, три и по до четири хектара у току радног дана. Петнаест секунди по стаблу, шест радника опслужује машину", каже Драган Стојановић, возач машине за бербу вишања.

Подизањем око 180 хеткара нових засада вишања и шљива, комбинат "Џервин" почео је обнову воћарске производње после приватизације. Вишњар на Бошеву опремљен је и подземним системом за наводњавање.

"Кад ове вишње буду биле у пуној родности, са ове плантаже од 26 хектара очекујемо и до 25 тона по хектару. Тако висок принос се постиже само уз тај систем за наводњавање. Догодине планирамо да још неких 55 до 60 хектара подигнемо или под вишњом или под шљивом", каже Владан Трандафиловић, заменик руководиоца биљне производње у "Џервину".

У прерадне капацитете "Џервина" осим из књажевачког краја, вишње стижу и са других подручја. Откупна цена је 80 динара по килограму.

Владимир Лазаревић, произвођач и откупљивач Рековца своје вишње предао је "Џервину". Каже да је задовољан и сарадњом са њима и актуелном откупном ценом.

"Овогодишњи план је неких, пријем и прерада, три до четири хиљада тона. Највећи део иде на прераду у замрзнуту вишњу, мањи део се прерађује у погону топле прераде у пастеризовану вишњу и компот од вишања", каже Бојана Павловић, технолог у погону прераде.

Производњу вишње општина Књажевац подстиче средствима из свог аграрног фонда.

"Локална самоуправа је поспешила још 500 хектара нових засада и сада смо дошли на површину око 2000 хектара засада вишње и дргог воћа, углавном вишње", каже Игор Стевановић, заменик председника СО Књажевац.

Берба вишања у књажевачком крају требало би да буде завршена почетком јула на засадима у брдско-планинском подручју општине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи