Шалиначко језеро и базен спас од врућине за Смедеревце

Данас је календарски почело лето, а како најављују метеоролози биће тропско. Некада су се Смедеревци купали на Дунаву, где су биле уређене четири плаже, данас тих купалишта нема, а Смедеревци спас од врућине траже на Шалиначком језеру и на Градском базену.

Шалиначко језерео настало је ископавањем шљунка за потребе изградње стамбених објеката у време када се град ширио. Вода из Дунавских рукаваца задржавала се на том месту и у прво време била је то дивља плажа, данас је уређена.

"Већ петнаест дана ја долазим, вода је дивна, идеална за купање", каже један грађанин.

"Можда мало прохладна, али тек се загрева, биће добра у току дана", додаје други.

Сезона на градском базену почела је у петак и на дан отварања било је више од 500 купача. О њиховој безбедности брину по четири спасиоца у свакој смени а цене улазница су 100 или 200 динара у зависности од доба дана.

"Увелико родитељи пријављују своју децу, имамо школе пливања, школе ватерпола и у току сезоне ми увек убацимо, била је чак и школа роњења и тако у ходу правимо што више разних садржаја", каже Младен Савић, в.д. директор Спортског центра Смедерево.

Иако град лежи на 21 километру Дунава, у њему се данас само ретки расхлађују.

На Дунаву код Смедерева, биле су уређене четири плаже, Југово, плажа код Веслачког клуба, Металор и купалиште на Смедеревској Ади. Поред Дунава, Смедеревцима није било потребно море. Одлазили су викендом на Аду да уживају у дружењу са познаницима и пријатељима. Са изградњом
Ђердапа ниво Дунава је драстично порастао, плаже су нестале делом због потапања, а делом и због немара локалних власти, а и мештана.

Некада су до Аде возиле дереглије, а Адом и плажама газдовало је тадашње предузеће Комуналац.

"Било је ту и других садржаја, као неких терена у песку за фудбал, ногомет, за рукомет, за кошарку, за куглање, али, било је и кафана, локала где су људи могли да седну, попију хладно пиће и да поједу нешто", каже Никола Тасић, староседелац.

Плаже на Дунаву се неће обновити, јер за то више нема услова, а ни вода није квалитетна као што је некад била.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво