Осми пут у истом строју

Више од пет стотина питомаца Школе резервних официра пешадије у Билећи поново се окупило у "школи живота", како је многи сматрају. Током шест деценија, све до распада СФРЈ, тешку обуку у школи која је била цењена у оба тадашња војна блока (НАТО, Варшавски уговор) завршило је око 56 хиљада младића.

Иако се већина зарекла да неће крочити на билећки крас, управо због напора који су савладали, ипак се код многих јавила носталгија, па су дружења на Фејсбуку настављена у реалности и трају већ осам година.

У истом строју и ове године допутовали су из свих делова Југославије бивши питомци, данас резервни официри. Дружења су прилика да се подсете обуке, другова, анегдота и свега онога што је красило елитну школу у коју су упућивани пробрани.

О рату се не разговара, јер свако има право на своје мишљење, али су економска криза и живот незаобилазне теме, али не у толиком обиму колико подсећање на занимљиве ситуације из обуке, посебно комичне. Причало се дуго након времена предвиђеног за повечерје, када се некад у спаваонама не би чула ни мува.

Спаваонице нису као некад, нагриза их време, јер је данас у касарни "Билећки борци" стациониран батаљон, док су некада била два питомачка батаљона, школска чета и бројне старешине.

Након постројавања на писти питомци су дефиловали и кроз град, певајући "Билећанку", што је многим мештанима измамило сузе, подсетивши их на дане када је градић врвео од младића из целе Југославије.

Данас се, кажу, радују сваком сусрету бивших питомаца, јер град у који се млади не враћају, када једном оду, сада оживи средином јуна. Због тога су Билећани организовали и привредни сајам за "Билећанце", како су звали питомце. Од пршуте, сира, вина, меда, рукотворина до камена, који су питомци проклињали док су га газили. Сада су имали прилике да виде да осим за напоран марш, може послужити и у декоративне сврхе у грађевинарству.

Међу питомцима који сваке године долазе на дружење у Билећу данас је много успешних привредника, политичара, људи свих занимања и професија. Кажу да успех дугују тој "школи живота", где су се научили реду, раду и дисциплини и схватили да се труд, упркос напору, увек исплати.

Наредно дружење, у јуну идуће године, већ је договорено, сваке године међу питомцима има и оних који у Билећу допутују са потомцима. На тај начин покушавају да се успоставе нови мостови пријатељства и другарства и да дружење прерасте у традицију која ће трајати и када нестану питомци.

Дух пријатељства, толеранције свакако је надживео школу која је престала са радом 1992. године, али су позитивне вредности надјачале и потиснуле сва непријатељства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи