Дивље свиње - од ловног туризма до штеточина

Како би повећали број дивљих свиња на терену и на тај начин привукли ловце, Ловачко удружење Блаце, пре две године, у сарадњи са државом, оформило је репро центар за узгој ове врсте дивљачи, из кога се, у одређеном тренутку, пуштају у ловиште. Међутим, дивље свиње, уместо својеврсне развојне шансе за ловни туризам, за неколико месеци постале су проблем за велики број пољопривредника у планинским селима.

Ових дана многе парцеле под житом у блачком селу Чучалу, које, углавном током ноћи, у мањој или већој мери уништавају дивље свиње. Угрожени су, према речима мештана и остали усеви.

"Пре месец дана сам посејао 55 ари кукуруза. Оне су после три дана то повадиле све, значи, уништено начисто, тотална штета је била", каже Слободан Ђорђевић из Чучала.

"Две су изашле испред мене да беже. Значи, нит имам оружје, нит имам намеру да то гађам, нити смем", каже Раде Панић из Чучала.

Иако живе испод планине Јаворац, кажу да су им се овакве ситуације раније дешавале веома ретко.

"Ово нису случајне свиње које живе у планини. Ово је одгајано у селу Рашице, дотерано и пуштено у наше поље", каже Раде Панић из Чучала.

"Како да ми штитимо, не можемо да стигнемо да радимо други посао, не можемо да јуримо свиње по пољу", каже Слободан Ђорђевић из Чучала.

У Ловачком удружењу Блаце кажу да су овакви проблеми  неминовни када се повећава бројно стање дивљачи у ловиштима, али су и они изненађени великим бројем притужби.

"Где се десила штета, ту је, па народ је дужан само да позове нас, ми позовемо осигурање. Проценитељи дођу и изврше увиђај на лицу места и то је то", каже Саша Илић, управник ловишта.

"Са осигурањем немам ништа. Ако они хоће, значи, да се договоримо, а ако не, идемо на суд", каже Раде Панић из Чучала.

Док пољопривредници стрепе да неће имати шта да уберу током лета и јесени, у репро центру стасава двадесетак нових дивљих свиња, које ће почетком зиме бити пуштене у ловишта. У удружењу су уверени да ће веома брзо и мештани од овог пројекта имати корист.

"Сваки ловац је фактички и туриста који воли да купи нешто са овог краја да неки, што се каже, новац остави овде", каже Саша Илић, управник ловишта.

У покушају да заштите поља, ловци су ових дана, на одређеним местима,  поставили и физичке препреке, тзв. електричне пастире, који су се у сличним приликама показали као веома добро  решење.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво