Двогодишњица Прихватног центра за мигранте у Прешеву

У Прешеву је обележена двогодишњица постојања и успешног рада Прихватног центра за мигранте. Кроз тај центар је од почетка јула 2015. године до сада прошло око милион људи. У центру транзитног типа борави 639 миграната.

Од напуштене фабрике бивше Дуванске индустрије до комплетно уређеног центра за прихват миграната. Пре две године овуда је пролазило и до десет хиљада људи дневно, у летњим месецима, сада овде привремено борави знатно мање миграната.

"Људи у овом кампу су добри према избеглицама, мигрантима. Ми смо и даље привремено овде, желимо да идемо даље", каже мигрант из Авганистана.

Прво су преуређени објекти за регистровање, смештај, збрињавање. Од пре више од годину дана мигранти користе спортске терене, трпезарију, просторије за факултативне активности, радионице, кафић.

Уређењу Прихватног центра доприносе и сами мигранти. Крече зидове, фарбају ограду, а неки од њих се професионално баве сликарством, па су на овај начин улепшали камп.

"Срећан сам што могу да помогнем, осам месеци сам у кампу, волим да чистим и учествујем у сређивању", каже Хамим из Авганистана.

Организације, међународни донатори, уложили су у реконструкцију и опремање прихватног центра у Прешеву више од три милиона евра.

"Мислим да су српске власти радиле веома напорно, како би у овом кампу обезбедиле веома комфорну ситуацију за људе који су у њему смештени. Не само да у кампу постоје одлични хигијенски услови, постоје и многе рекреативне активности", каже Карла Херши, стална координаторка УН у Србији.

"Поносан сам на Србију и на њене грађане, јер смо показали да смо као ниједна друга земља у Европи, а можда и у свету, у стању да разумемо туђу муку, у стању смо да покажемо и колико смо организовани и солидарни", каже Александар Вулин, министар за рад.

У Прихватном центру у Прешеву организована је и настава неформалног типа, за децу од седам до 15 година. Часове држе волонтери више организација, и сами мигранти.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво