Богат културни живот Ковина

Културни центар Ковина, места са око 13.000 становника, годишње бележи око 10.000 посета. Филмски, музички и сценски програм, изложбе и радионице потврђују да се радом и добрим идејама, уз подршку локалне самоуправе, може постићи успех.

Да је живот у мањим местима једноставнији, али не и досаднији уверили смо се током посете Ковину. Током дана у центру града може се срести тек понеки пролазник. Становништво се овде претежно бави пољопривредом, али и након напорног радног дана издвоје време за културу, јер им градски Културни центар нуди разноврсне програме.

"Да задовољна сам, има доста представа и културних дешавања. Ја често водим своју унуку", каже једна пензионерка.

"Град је најлепши за време манифестација. Поготову наше највеће манифестације "Стари лала". Град је тада пун. Све ври од људи. Прелепо је стварно", каже једна млада девојка.

"Мислим да би могло да буде мало више аматерских представа. Оне су исто јако битне", додаје друга. 

Радом и вољом и мало место може имати богат културни садржај, кажу у Културном центру Ковин. Ово је једина установа на територији јужног Баната која, у оквиру свог програма, обједињује професионалне и аматерске садржаје. А највеци понос им је, што  ову установу - у граду са око 13.000 становника  - годишње посети око 10.000 људи.

Миливој Грчић, директор Центра за културу Ковин каже да ова средина, пре свега, има изузетан афинитет и сензибилитет за културу и бројне квалитетне културне садржаје, као и да уз помоћ локалне самоуправе, поготову последњих годину дана, заиста много тога могу да понуде грађанима - богат филмски, музички и сценски програм, изложбе и радионице.

Ковин има веома повољне услове за развој туризма, пре свега наутичког, али највише се поносе бројним манифестацијама.

"Ми се трудимо да на прави начин промовишемо манифестације и све културне садржаје у Ковину. Највеће и најпосећеније су "Дани мађарске кухиње" и "Стари лала", мада се годишње у Ковину и околним селима одржи око стотину манифестација, ми се трудимо да их рангирамо по значају и важности и да се сви учесници представе на прави начин и покажу чиме се баве и шта раде", каже Петар Стаменовић, директор Туристичке организације Ковина.

Из буџета општина у Србији, потврђују подаци, најмање се издваја за културу. Ипак захваљујући добрим идејама појединаца, подршци Министарства културе, али и локалне самоуправе, очигледно је да културни садржаји могу бити богатији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво