Куршумлија подстиче рађање деце

Просторно једна од највећих Општина у Србији, Куршумлија, годинама бележи негативан природни прираштај, а број умрлих скоро је дупло већи од оних који се роде. Пету годину за редом, општина Куршумлија из буџета подстиче рађање деце и њихово образовање, зашта се годишње издваја око 60 милиона динара што је десет посто укупних општинских средстава.

Дипломирани економиста Наташа Радивојевић, и ако без запослења, одлучила се на рађање другог детета. Она од Општине Куршумлија поред једнократне помоћи коју је добила по рођењу  детета, прима и месечну надокнаду од 20 хиљада динарадок дете не напуни годину дана.

"Ове субвенције које имамо од Општине Куршумлија много значе, барем покривају трошкове око бебе. Ипак смо се одлучили за проширење породице, Никад се незна, можда роде поново сврате", каже Наташа Радивојевић.

Локална самоуправа помаже и запосленим мајкама.

"Ја сам значи добила осамдесет хиљада динара за два детета, тако да је од тих пара могла да се купе и колица, гардероба и млеко", каже Иванка Лазић.

Годишње се у просеку у Куршумлији роди око стотину деце док се у прошлој години овај број попео на 160.

"Без обзира што немамо породилиште, ми имамо два гинеколога, радимо превентивне прегледе свакој трудници, се максимално излази у сусрет, санитетско возило се даје за превоз до прокупачке болнице, тако да имају све услове за нормалну трудноћуи нормалан порођај", каже Уранија Петровић, директор Дома здравља у Куршумлији.

У Општини кажу да је тренутно стање нешто боље него предходних година, али је још увек забрињавајуће.

"Од 2012. године значајна средства издвајамо за  породиље, то је значи 20 хиљада месечно годину дана за мајке које не раде и нису у радном односу а 18 месеци ако роде треће, четврто и свако наредно дете", каже Радољуб Видић, Председник општине Куршумлија.

Локална власт велику пажњу поклања и образовању деце.

"Стипендирамо све средњошколце и студенте који породична примања имају мања од републичког просека, тако да је то око 800 деце", каже Радољуб Видић, Председник општине Куршумлија.

Упркос труду локалне самоуправе Куршумлија годинама уназад бележи негативан природни прираштај, а број умрлиј скоро да је дупло већи од оних који се роде, што уз веома изражену  миграцију за последицу има убрзано пражњење, овог стратешки важног подручја.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво