Противградне мреже исплате се већ у првој години

Саша Радојевић из Растовнице код Прокупља, на обронцима Белог Камена узгаја малине на органски начин. Његов малињак, површине 2 хектара, покривен је противградним мрежама, што није случај са већином осталих засада у топличком крају.

У крају где је вишња доминантна воћна врста деценијама, малина је пре неколико година ушла на велика врата и за кратко време, заузела велике површине. Један од многобројних произвођача је Саша Радојевић, који је са породицом пре три године почео подизање засада.

 

Сада је у пуном роду и ове године Саша Радојевић очекује врхунски род. То што малину гаји у нетакнутој природи, у подножју Белог Камена и Пасјаче, значајно му, каже, олакшава производњу на органски начин, доносећи и нешто већу цену на тржишту. Напоран рад и велика новчана улагања Саша није хтео да препусти случају, већ је своје засаде заштитио противградном мрежом.

"Мирније се спава кад се то овако уради", каже Радојевић. "По хектару инвестиција изађе и до десетак хиљада евра, али се то исплати већ у првој години са градом."

Пример овог произвођача веома је значајан и за друге воћаре у Топличком крају, кажу стручњаци, посебно у делу коришћења подстицајних средстава државе.

Користио је подстицаје државе за противградне мреже, систем за заливање. Прошле године је повраћај био 40%, а ове је 50%, без ПДВ-а.

Хоће ли у будућности бити више оваквих засада, стручњаци за сада не могу са сигурношћу да тврде. Кажу да је помоћ државе изузетно значајна, али да ипак пресудну улогу има извесност у производњи, која углавном изостаје.

"Ово је заиста нешто што се веома брзо исплати", тврди Снежана Јовић, саветодавац у ПСС у Прокупљу. "Међутим, људи су углавном изгубили амбиције, вољу да крену напред. Ми се трудимо да их подстакнемо, првенствено оваквим примерима, да виде да то може да се уради И код нас."

Топлички произвођачи, прве количине малина, које беру ових дана, предају хладњачама без утврђене откупне цене.

rts.prokuplje@rts.rs 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво