Мањи род вишње због лошег времена

За десетак дана у нижим пределима на југу Србије почеће најважнији посао у току године, берба и откуп вишања. За сада је извесно да ће воћари, због неповољних временских прилика током пролећа, убрати и до две трећине мањи род у односу на просечне године.

Због сличне ситуације и у осталим европским земљама, потражња увелико премашује понуду, због
чега воћари очекују знатно вишу цену, у односу на прошлу годину, када се килограм плаћао од 30 до 40 динара.

У селима подно Јастрепца вишња се ове године углавном неће повити од рода. Мраз и ниске температуре преполовиле су род, због чега ће многи воћари тешко покрити и саме трошкове производње.

"Овде у овом вишњару 60 одсто рода је мраз уништио, док је у другим пределима око села уништено око 50 одсто", каже Милан Проловић, произвођач вишања из Доње Бреснице.

И у постојбини облачинске вишње, мерошинском селу Облачини ретки су произвођачи, који се могу надати добром роду.

"Имали смо среће, ова парцела је мало виша од осталих, на врху брда, тако да мраз није имао утицаја, за разлику од других парцела", каже Владимир Динић, произвођач вишања из Облачине.

"Званична процена, на територији општине Мерошина је свега 20 одсто вишања преостало након мразева", каже Душан Миладиновић, директор ЗЗ "Облачинска вишња" у Облачини.

Произвођачи вишања, иако од њих директно зависе и количине и квалитет значајног извозног производа, и ове године, како тврде, немају никакав утицај на формирање откупне цене. Кажу да је потражња знатно већа него претходних година, али да се још увек нико не изјашњава о цени.

"Све испод сто динара је мало, видећемо шта ће бити, јер је тржиште ипак то, које ће одредити цену", каже Владимир Динић, произвођач вишања из Облачине.

"Бојим се да ће ове године,због драстично смањеног рода, већини произвођача, било која цена бити мала да покрију трошкове", каже Душан Миладиновић, директор ЗЗ "Облачинска вишња" у Облачини.

Због тренутне ситуације у земљи и окружењу, када овогодишњи род тешко може да подмири тражњу на тржишту, произвођачи се могу надати знатно вишој цени у односу на  прошлу годину, потврдили су нам своја очекивања и у Регионалној привредној комори у Нишу.

"Ове године Европу је захватила та ванредна ситуација што се тиче хладноће, оних позних пролећних мразева, тако да је иу Мађарској и у Пољској дошло до подбачаја, али ипак треба да се има у виду чињеница да постоје неке прелазне залихе, пре свега у Пољској и да ће оне свакако утицати на амплитуду цене", каже Драган Пауновић, Регионална привредна комора Ниш.

Власници хладњача и извозници нису желели да говоре јавно о откупној цени вишње , тако да ће и ове године, по већ устаљеној пракси, она бити позната дан два пре почетка бербе, која ће у нижим пределима почети половином јуна или који дан касније.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво