Откривено старо војничко гробље у Шумарицама

Меморијални парк у Шумарицама симбол је страдања Крагујевчана у Другом светском рату. Донедавно је било непознато да се ту налази и једно од три највећа гробља у Европи, насталих након ратног сукоба 1918. године. До тог открића дошли су историчари и кустоси музеја Спомен-парка "21. октобар".

На овом месту сахрањени су српски војници настрадали у турским ратовима и другим сукобима током 19. века. Старо гробље је једно од симбола крагујевачког меморијалног парка. Само неколико метара даље, данашње шеталиште, оивичено шумом, крије тајну из Првог светског рата.

Након опсежних истраживања, утврђено је да се на овом месту налазе гробови српских војника из Великог рата.

"Границе тог гробља су избрисане, тако да наши суграђани, због незнања, често шетају овим делом Шумарица, практично, газећи по гробовима српских војника из Првог светког рата", каже Марко Терзић, кустос Музеја "21. октобар".

Нове власти су након 1945. године, уклониле обележја, па је једно од три највећа гробља из Првог светског рата предато забораву и претворено у шеталиште.

Утврђено је да су власти током 1953. године наложиле да се овај простор пошуми. Овде се налазе гробови окупаторских војника.

"Према подацима Министарства вера Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, овде је сахрањено око седамдесет окупаторских немачких војника", објашњава историчар Вељко Лековић.

Траг до открића водио је од старе фотографије на којој се види више од 200 гробних обележја, пре уклањања.

"Ово је пример, је још један недвосмислени доказ колико је рат лош и ми то покушавамо да покажемо на овај начин", додаје Терзић.

Идеја је да се гробље поново обележи и овај простор симболично прикључи шумаричком спомен-комплексу.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи