Штеточине смањују приносе на стишким њивама

Кукурузна пипа и жичњак, уништиле су велики део површина са кукурузом и сунцокретом. Неки ратари морали су да ове културе сеју чак и по три пута, уз све припремне радове. Тај проблем имају пољопривредници из целе Србије.

Уместо да највреднијим пољопривредницима кукуруз и сунцокрет буде већ до струка, јер су га засејали на почетку сезоне. Ове културе на стишким њивама су у неколико различитих фаза. Кукуруз је појела кукурузна пипа, а сунцокрет још у семену овро је жичњак.

Љубиша Ивковић из Петке код Пожаревца каже да је пресејао око 9 хектара:

"Једну њиву сам пресевао два пута. Иако је семе сунцокрета било запрашено, толика је најезда жичара била да га је појео и други пут. Тако да сам трећи пут посејао кукуруз."

Ни Топлица Стефановић из Батовца није боље прошао. Понављао је сетву трећине кукуруза. "Морао сам поново да тањирам и поново да пресевам. Губици су огромни."

Пропала сетва креће се од 10 одсто до половине посејаног. А има и њива попут Топличине, где су штеточине појеле чак 95 одсто засејаног кукуруза.

Пољопривредницима се није исплатило ни да одустану, јер је ђубре већ бачено, а закуп земљишта плаћен.

"Морали смо да уложимо по други пут да бисмо нешто извукли и да бисмо били бар на нули", објашњава Љубиша Ивковић.

Рана сетва, са првим лепим данима у марту, које је заменио дуг хладни период, и забрана инсектицида који су штетни по пчеле, главни су узрок драстично повећаног броја ових штеточина.

Јовица Јуришић, заштитар из ПССС Пожаревац каже да су ларве жичњака налазили и по хоризонтали и вертикали, на дубини од 5 до 30 центиметара.

"У таквим ситуацијама, када је сума темепература што већа, како би што пре изникао, а штетни организам имао што мање могућности да нападне", истиче Јуришић.

Дозвољени препарати делују само тренутно, па је неопходно редовно контролисати и више пута прскати пољопривредне културе уколико су популације жичњака и кукурузне пипе велике.

rts.pozarevac@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво