Прокупачко село Власово скоро без становника

У прокупачком селу Власову, смештеном на обронцима Радана, на хиљаду сто метара надморске висине, готово да више нема становника, који овде живе стално. Овакво стање последица је вишедеценијске миграције, условљене нерешавањем инфраструктурних проблема, пре свега пута, због чега се овде и данас може доћи углавном теренским возилима.

Путевима, којима су у прошлости одлазили, потомци Власовчана сада се у завичај враћају углавном током летњих месеци, када се најлакше може и доћи. Један од повода за долазак, од пре три године, је и Сверадански сабор, који је, према речима организатора, установљен, како би се овом крају пружила нова нада у живот и опстанак.

"Ово је традиционални сабор. Сад је под називом Сверадански сабор, због тога што смо окупили и остала села. Очекујемо да прерасте у мало већу манифестацију, то нам је циљ и циљ нам је да се што више људи врати", каже Михаило Барац, председник Удружења "Радан" Власово.

У удружењу "Радан" кажу да су проблеми, због којих се одлазило одавде, присутни и данас. Највећи је и даље пут до Пролом Бање, у дужини од осам километара, чијим би се сређивањем, како тврде, овде много тога променило.

"Има људи који су заинтересовани да саде малине, житарице. Имамо човека који овде сеје хељду, али немамо где да продамо, нема где да се пласира, немамо пута, не може нико да дође", каже Михаило Барац, председник Удружења "Радан" Власово.

"Идуће године, ако одем у пензију, ја ћу се вратити сигурно. Ако се побољшају услови, пре свега пут, да можемо да дођемо, многи би се вратили", каже Милија Бабић из Београда.

Локалне самоуправе на југу Србије немају снаге да самостално решавају инфраструктурне проблеме, нарочито ка удаљеним планинским селима. Наду полажу у остваривање државних пројеката, пре свега у области туризма, дрвне индустрије и пољопривреде, којима је, између осталог, предвиђено и њихово повезивање новим путним правцима.

"Изградњом укупно 30-40 километара добрих путева, подраданске општине би биле одлично повезане. Постали би једна велика туристичка дестинација, једна регија, са можда милионским бројем ноћења у току године", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

Учесници сабора, од којих се неки нису видели годинама, очекују да ће у времену до новог окупљања, за годину дана, бити учињен бар мали помак и да ће лакше стићи до села, одакле потичу.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи