Музеј Јадра први пут изложио праисторијски чамац

У Музеју Јадра у Лозници први пут за посетиоце изложен је моноксил пронађен на Дрини 2011. године. Реч је о изузетно ретком примеру чамца, који је стар неколико векова.

Исклесан од једног комада храстовог дрвета, дугачак седам метара и тежак више од тоне, моноксил са Дрине, после шест година од проналаска доступан је за посетиоце. Ово пловило не само да је значајно по томе што је прво таквог типа пронађено на Дрини, већ и што отвара питања о животу на и крај ове реке.

"Пловиле су бурке, биле су дринке воденице на Дрини и шајке и тако даље, значи то су нека карактеристична пловила која су превозила робу, превозила људе, ово чудо или овај моноксил који је пронађен на Дрини је први овакав чамац који отвара многа питања", каже Зоран Тошић, кустос у Музеју Јадра.

Врх овог необичног чамца на обали Дрине у селу Јелав пронашли су риболовци, након чега је ископан и послат на конзервирање у Панчево. Анализа старости моноксила која је урађена Загребу на Инситуту "Руђер Бошковић" показала је да је чамац настао у периоду од 1695. до 1914. године.

"Ако се зна да су Дрином пловили пароброди деведесетих година 19. века, ако се зна да су Савом и Дунавом 1817. већ појавили пароброди и велики бродови саобраћали од Београда до Зворника, а узводно не, онда можемо са сигурношћу рећи да је овај монксил стар неколико стотина година и да потиче из средине 18. века", каже Зоран Тошић, кустос у Музеју Јадра.

У Музеју Јадра кажу да је у припреми пројекат на основу којег би се следеће године започело са радовима на изради реплике моноксила, која би потом била изложена у центру града са намером да Лозница постане препознатљива и по овом ретком чамцу.

Моноксили су најстарија возила која су се за превоз робе користила још у праисторији. Пре Словена њима су се превозили Келти, а са појавом сплавова ови чамци отишли су у историју.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи