Мобилне амбуланте у прибојским селима

У најудаљенијим, прибојским селима Саставци, Крајчиновићи и Кратово, пре два месеца почела је са радом мобилна, теренска амбуланта. За опрему, рад и ангажовање две медицинске сестре и техничара и једног лекара, у овим амбулантама, ка којима гравитира око 2.500, махом старијих житеља, општина Прибој, издвојила је више од два милиона динара.

До лекара у Прибоју, путовали су четрдесетак километара, пролазили више контрола на граничним прелазима и за одлазак до Дома здравља, издвајали читав дан.

"Ми морамо, до Прибоја да би стигли, четири гранична прелаза прећи, а увек се задржавамо најмање по десет минута, некад и сат и по, два, да би стигли до болнице", каже Петра Радовић, Крајчиновићи.

Однедавно, уместо једном недељно, амбуланте у њиховим селима, раде свакодневно, а по потреби, лекар сиже и до њихових домова.

"Немам кола својиг, морала би неког тражити, нема ни по селу више да кога нађеш, изумрло, омладина отишла. Ово значи, ко је ово одредио, Бог му на сваком месту помого", каже Љепосава Вилотић, село Оландић.

"Све, све имамо. И закаже нам код Ђерића, Сање, кардиолога, код сваког и донесу нам налазе овде", каже Нада Вилотић, Оландић.

"Ја сам једном био 65...Гужве су тамо огромне и зато сам данас овде", каже Драгиша Миковић, Саставци.

Без путовања, заказивања и чекања, за два месеца рада, у сеоским амбулантама, урађено  је готово 400 прегледа и дупло више медицинских интервенција.

"Од кад смо овде присутни, повлаче картоне из Дома здравља Прибој, труде се да се редовно јављају, постоје и непокретна лица, излазимо на терен", каже др Никола Новаковић.

"Лекар може, доделили смо му теренски ауто и један мобилни ЕКГ апарат, да изађе на терен и прегледа најтеже пацијенте, тако да смо максимално приближили услуге нашим пацијентима, што нам је и био циљ", каже др Владимир Милинковић, директор Дома здравља Прибој.

На добро већ навикнути, житељи ових села, надају се да ће амбуланте радити и после септембра,  до када је  средствима из локалног буџета, предвиђено финансирање и ангажовање  лекара и медицинских техничара.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи