Математика из "Теслиног" дворишта

У Електротехничкој школи "Никола Тесла" у Панчеву одржавају се дани математике на којима ђаци из ове средње школе ученицима из нижих разреда представљају математику на један другачији начин, како би на време схватили да ова наука није баук.

Манифестацијом "Математика из Теслиног дворишта" актив професора математичара већ четири године представља овај предмет који  је многим ђацима најтежи у школи на један много забавнији начин.

Старији ученици сами осмишљавају логичке и математичке вежбе и на њиховим штандовима се могу видети танграм цветови, Питагорина чаша, различите мозгалице, али и математичке игрице.

"Направили смо математички квиз за млађе ђаке где имају 10 питања. На крају могу да виде своје резултате и време које им је било потребно за одговоре. За најбоље смо спремили и награде", каже Милорад Брмбота, ученик 3. Разреда ЕТШ "Никола Тесла".

Настасја Достанић са својим другарицама спремила је уклизиваче и оригаме.

"Склапањем уклизивача развија се мозак, јер морамо да знамо како од различитих облика да добијемо лопту, на који начин да спајамо боје где исте не смеју да се додирују. На тај начин развијамо логику, а све то доприноси бољем познавању математичких вештина", каже Настасја Достанић.

У госте Електротехничкој школи сваке године долазе ђаци из нижих разреда основних школа, да би на време у "Теслином дворишту" заволели математику.

"Наш циљ је да покажемо свима да математика није баук, већ да је то једна веома лепа дисциплина. Жеља нам је да је представимо на један другачији начин и да је приближимо деци, јер некако већина њих има из математике слабије оцене и ми то желимо да променимо и да прикажемо њену практичну примену", напомиње Данка Мириловић, професорка математике.

Да би неко био успешан у електротехници, програмирању или  да би савладао било коју другу савремену технологију мора, не само да разуме математику, већ треба и да ужива у њој.

"Оног тренутка када реалан свет успе да се повеже са реалним записом тад математика постаје забава и игра, а касније и веома корисна", каже Никола Ћурчин, директор ЕТШ "Никола Тесла" Панчево.

Без обзира на године ђаци су заједно решавали математичке и логичке вежбе са циљем да свима буде јасна примена математике у свакодневном животу, јер се помоћу ње све чешће описује и свет који нас окружује.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи