Скуп представника МУП-а Црне Горе и Србије у Аранђеловцу

У Аранђеловцу се одржава Скуп представника МУП-а Србије и Црне Горе, преговарачких тимова двеју држава о Поглављу 24 које обухвата области правде, слободе и безбедности. Упоредо се одржава и састанак за израду Стратешког плана полиције, који проистиче из истог поглавља, а који је део стратешке реформе Министарства унутрашњих послова Републике Србије на путу ка ЕУ интеграцијама.

Преговарачки тимови Србије и Црне Горе поделиће нека од искустава у трогодишњем раду на реформама људских ресурса у МУП-у, у вези са мигрантском кризом, спољним границама и Шенгеном, као и правима грађана да добију правну заштиту у свим земљама ЕУ. Oвакав вид сарадње је једини начин да се постигну резултати.

Зоран Лазаров, в.д. заменика министра и председник Преговарачке групе за поглавље 24 Србије, рекао је да ће разговарати о начинима како олакшати транзит и прихватање емиграната како је то урађено на територији Србије и тиме унапредити регионалну сарадњу и добросуседске односе са Црном Гором.

"Црна Гора је раније кренула са овим реформама, тако да Србији може пружити подршку и информације у односу на оно шта смо ми урадили, пре свега на нституционални и законодавни оквир у Црној Гори", рекла је Тања Остојић, шефица радне групе за поглавље 24 Црне Горе.

Намена Стратешког плана полиције, који се први пут израђује, јесте дефинисање приоритета у процени јавне безбедности који такође проистичу из овог поглавља.

Приоритети дефинисани у Стратешкој процени јавне безбедности, по речима Богољуба Живковића, помоћника директора Полиције, јесу организовани криминал, сузбијање производње и кријумчарења дроге, сузбијање корупције, злоупотреба комуникацијских технологија, борба против тероризма, унапређење јавног реда и мира, као и безбедности саобраћаја, миграција и кријумчарење људи.

Процес преговора је дуготрајан и скуп, а према искуствима петходних земаља кандидата ово поглавље се прво отвара а последње затвара.

Пројекат је, како је навео Немања Милошевић, менаџер пројекта Агенција ИМГ, вредан 5 милиона евра и подржала га је шведска влада.

Спровођењем реформи у оквиру поглавља 24 могу се очекивати бројне позитивне промене, зато се и спроводе на најефикаснији начин како би биле одрживе и трајне.

rts.kragujevac@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво