Изложба "Тесла и Пупин на истом путу" у Шапцу

У Народном музеју, отворена је изложба "Тесла и Пупин на истом путу". Поред аутора поставке, Александре Нинковић Ташић до 15. јуна, посетиоцима ће два велика научника приближити и најбољи шабачки ученици и волонтери града.

Личност и улога мајке, однос према народној традицији, скромност као опште добро и заједнички сусрети на путу научног стваралаштва који је мењао свет. Тесла и Пупин, волели су  уметност, читали  народне песме, а често су исте људе називали блиским пријатељима.

"Били су Тесла и Пупин већи људи него што су били њихови велики блиљантни умови. Презадовољна сам, Шабац је град у коме се пупинизација прво развијала, и ево, опет ће бити у нечему први, први је повезао читав образовни систем", каже Александра Нинковић ТашиЋ, ауторка изложбе.

Предавања у школама и музеју, најбољи дјаци и волонтери града у улози вршњачких едукатора, као некада Тесла и Пупин, на истом путу.

"Ауторка изложбе нам је пренела информације о пријатељству Тесле и Пупина и ми те информације преносимо средњошколцима и свим људима који су заинтересовани да то чују, о њима се говори да су били непријатељски расположени, медјутим, они су били на истом путу, као што и назив изложбе то говори", каже Тања Којадинович, волонтер.

"Са одушвљењем су шабачка деца дочекала ову изложбу. Ми смо спојили науку и техологију и надам се да ћемо у будућности имати још оваквих изложби", каже Кристина Живановић, волонтер.

Модерна технологија ће омогућити да посетиоци Теслу и Пупина виде и чују а изложба да науче нешто ново, што до сада нису могли да пронадју у књигама.

"Научила сам доста тога што до сада нисам знала, а најзанимљивије ми је било када су рекли да је обиљена народна песма Николе Тесле била Марко Краљевић и Муса Кеседзија и да је његова омиљена храна била целер. Волим природне науке, волим и физику и хемију и математику и намеравам да то и упишем", каже Софија МихаиловиЋ, ученица ОШ "Јанко Веселиновић".

Не бисмо ни Никола Тесла, ни ја, постигли ништа у животу, да као дечаци нисмо били загледани у вечно звездано небо над нама, рекао је давно Михајло Пупин. Оставили су неизбрисив траг у историји светске науке, али и заједно плакали док су у Америци слушали гуслара и јели слатко од
поморанџине коре, приликом последњег сусрета, два дана пред Пупинову смрт.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи