Постављене силиконске капе за птичија гнезда

На далеководу Петровац на Млави - Пожаревац постављене су силиконске капе, како би птице могле да се гнезде на њима. Са друге стране, ове капе спречавају испадање далековода услед штете које птице могу да нанесу. Далеководи су постали дом корморанима, али и степском соколу, који је на Црвеној листи Међународне уније за заштиту природе.

Да ће метални стубови далековода једном спасити угрожене врсте птица, тешко да је некоме на почетку индустријализације могло да падне на памет. Предузеће Електромрежа Србије баш то и ради постављањем силиконских капа на своје далеководе како би птице могле да се гнезде.

ЕМС је на далеководу Петровац на Млави-Пожаревац поставио 120 силиконских капа које ће заштитити од струјног удара најугроженије врсте птица у Браничевском округу. То су соко ластавичар, вране и ветрушке.

Поред тога што су добре за птице, силиконске капе изнад изолаторских ланаца доприносе и стабилнијем снабдевању електричном енергијом.

"Уколико нема силиконских капа, птице остављају гранчице и друге материјале које доносе у гнезда изнад изолатора. Прљањем изолатора, смањују изолациону вредност због чега долази до прескока између високог напона и челичне конструкције стуба", каже Небојша Петровић, помоћник генералног директора за техничка питања.

ЕМС је поставио и педесет вештачких гнезда на далеководима у Војводини у циљу очувања Степског сокола, строго заштићене врсте.

Милан Ружић из Друштва за заштиту и посматрање птица каже да је ова птица некада била на дрвећу и у гнездима других птица, међутим, због крчења шума, данас је принуђен да живи на далеководима. Та гнезда су висока и стабилна, па птицама пружају уточиште.

У сарадњи са Националним парком Ђердап постављене су металне платформе изнад изолаторских ланаца на далеководу између Србије и Румуније како би заштитили Корморане.

Планира се и постављање флоросцентних ознака на ужадима надземних преносних водова далековода Бела Црква-Велико Градиште и Крагујевац - Краљево, како би спречили страдање птица услед струјног или механичког удара.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво