Даничин сир најбољи на Новосадском сајму

Даница Терзић из Мокрина се више од тридесет година бави производњом чувеног ролованог мокринског сира. Квалитет њених производа потврђен је бројним признањима, а највеће је стигло са Новосадског сајма у виду дипломе - шампион квалитета групе производа за роловани лиснати сир "Натур".

Нису само Мика Антић, Раша Попов, борба гусана и туцанијада симболи Мокрина. Ово севернобанатско место надомак Кикинде познато је и по производњи ролованог сира. У Мокрину га прави педесетак жена, али онај који прави Даница Терзић је, кажу, најбољи.

Не кријући тајну прављења сира Даница објашњава да ујутро помужено млеко сједини с оним од увече, подсири га и угреје до 33 или 34 степена. Тад успе сириште и кад се маса згруша,  исецка је и исцеди сурутку.

"Тад добијем грудву сира која мора  одстојати једно време  да би била спремна за кување. Након кувања грудву развлачим по столу", додаје Даница.

Даница сир прави са прашком или домаћом шунком, са вишњама, белим луком, љутом паприком, руском салатом, црвеним бибером, односно са свим што муштерија пожели. Њен специјалитет одавно је на трпезама и других континената.

"Мој сир иде свугде, а највише у Торонто. Сваки месец дана од тамо долази неко од рођака или комшија, па понесе по двадесет - тридесет килограма", каже Даница.

Она напомиње да од сира не би било ништа да супруг Саво не одради свој део посла.

Саво истиче  да млеко од кога праве сир потиче искључиво од њихових десет крава.

"У свему томе, мој задатак је да нахраним и напојим краве, док Даница ради све око сира", констатује Саво.

Даница дневно произведе око 20 килограма сира. Сматра да кад би направила и трипут толико имала би муштерија, али нема намеру да проширује производњу. Каже, прави таман онолико колико је потребно за пристојан живот и задовољство. Све друго било би вишак.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи