Шпаргле из Шумадије

У понуди домаћих угоститеља и трговаца ускоро би могла да се нађе бела шпаргла, која се због посебних услова и високе цене у Србији још не производи на већим површинама. На експерименталном засаду у близини Крагујевца почео је индустријски узгој овог поврћа.

Бела шпаргла је омиљена у јеловницима за Западу. Због своје хранљивости и укуса спада у такозване деликатесне намирнице. По високим ценама, у домаћим трговинама има је ретко,а на овом засаду код Крагујевца огледни узгој траје већ две године.

"Берба шпаргле почиње у априлу и на свака три дана овај засад може да се бере. Просечан принос у пуном роду је између пет и шест тона по хектару. Ово нам је прва година брања, па за сада имамо принос од једне тоне по хектару", објашањава узгајивач Марко Симић.

Припрема шпаргле је врло једноставна. Након брања не захтева посебну обраду и могуће ју је припремити и послужити на много начина.

"Важно је да се шпаргла добро ољушти и да се кува најмање три до четири минута. Након тога, шпаргла може да се пече на роштиљу, да се ролује или се служи похована или пржена на маслацу", саветује кувар Светислав Настић.

Узгој беле шпаргле постаје исплатив тек након треће године, када је у пуном приносу. Улагања у засаде су у нивоу узгоја домаћих јабука, па је за почетак производње потребно улагање од најмање 30 хиљада евра.

"У Немачкој је бела шпаргла изузетно популарна, али је нашем тржишту релативно непозната. Цео пројекат је почео као експеримент и надамо се да ће се производња проширити и да ће други произвођачи имати интереса за имају сопствене засаде. Верујем да домаћа шпаргла постати нешто по чему ће Србија бити препознатљива", очекује Мирко Минић, директор предузећа "Про Аспа" које је почело производњу шпаргле у Србији.

Иако у Србији још нема индустријске производње овог поврћа, шпаргла са мањих поседа већ има купце у иностранству. За сада, у нашим условима, у производњи 200 грама кошта око 800 динара, у трговинама и више.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи