Матовића воденица најстарија у Надибру

До половине прошлог века на Лопатници, једној од наших најлепших и најчистијих река, било је тридесетак воденица, а данас свега три. На задовољство помељара и власника браће Драгана и Бранка Матовића и данас на Лопатници меље поточара саграђена пре скоро два и по века. Они и даље чувају наслеђену воденицу и уређују воденичко окружење.

Лопатница није позната и опевана као Ибар у који се улива у Богутовцу код Краљева, али многи кажу да без своје кристално бистре и хучне притоке ни Ибру не би било посвећено толико песама.

"Рај на земљи!Веома дуго, годинама радим велику капуталну монографију "У потрази за душом Србије", али сам сигуран да Матовића воденица и ова красна река Лопатница морају да нађу место у монографији," каже Драган Радојковић, уметнички фотограф који крстари Србијом у потрази за најлепшим местима и фотографијама које ће се ускоро наћи у монографији.

Матовића воденица је један од драгуља на Лопатници која привлачи пажњу путника намерника и многих туриста који Ибарском магистралом крећу на југ.

"Воденицу је сагради мој прадеда Илија, Карађорђев устаник, 1780. године, наследио је његов син, мој деда Драгутин, па мој отац Александар и сада о њој бринемо ја и мој брат Бранко. Воденица није само извор здраве хране, већ и прави еликсир за душу, јер подстиче здраво размишљање и расположење," прича воденичар Драган Матовић. Додаје да његова воденица користи чисту воду с три извора међу којима и воду са извора Богутовачке Бање у свету познате по лечењу психосоматскох и других неуролошких обољења.

У Матовића воденици мељу се пшеница, жути и бели кукуруз за чувену срску проју, затим јечам, раж,пшеница белица, просо а у последње време и хељда. Помељар Радиша Гавриловић меље у лопатничкој поточари произведену у Русији. Каже да брашно самлевено у код браће Драгана и Бранка има посебну арому и укус.

Матовића воденица с уређеним окружењем и базенима,као и цео ток Лопатнице су незаобилазни у туристичкој понуди целог краја у коме се све већи број домаћинстава бави сеоским туризмом, а један од њих је и Светислав Павловић. Он каже да је од пресудног значаја да се што брже реши статус Богутовачке Бање и са заокруженом понудом цео крај би кренуо путем убрзаног привредног развоја.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво