За већу безбедност бициклиста

У Пожаревцу је одржана Акција "Безбедан бициклиста", у којој су дељени комплети светла и светлоодбојни прслуци. Бициклистичке стазе су подједнако важне за њихову безбедност, али их у овом граду има мало.

Када седне на бицикл, поред предњег и задњег светла, сваки бициклиста на себи треба да има светлоодбојни прслук, заштитну кацигу, па и рукавице. На то их закон још увек не обавезује, али ова додатна опрема може да им спасе живот.

"Тамна мајица ноћу се види на 26 метара, светлија на 126, а флуоросцентни прслук чак на 260 метара", тврди Милан Митић из Пожаревца, промотер безбедне вожње.

Додатну безбедност бициклистима пружају стазе. У Пожаревцу их има само у појединим улицама и углавном међусобно нису повезане. Стаза нема ни до најближих туристичких места.

Милош Панић, председник удружења Еко-бике каже да њихова група не користи много бициклистичке стазе јер су прилично кратке. "Ми углавном путујемо мало више, од 10 километара па на горе. У граду користимо само оне које су на излазу из града, па прелазимо на путеве различитих категорија."

Да је бициклизам у Пожаревцу тек у повоју, говори и податак да овде живи 60.000 људи, а само је 150 регистрованих бициклиста.

Поред сигурне вожње, циљ организатора акције "Безбедан бициклиста" је и здравији начин кретања, као и растерећење Пожаревца од аутомобилског саобраћаја.

Анђелко Животић, организатор акције каже да желе да подстакну људе да се што више баве бициклизмом, између осталог и тако што ће тражити да локална самоуправа направи и паркинг места за бициклисте.

На територији Полицијске управе Пожаревац годишње се догоди око шездесет саобраћајних незгода у којима учествују бициклисти. Три одсто заврши се смртним исходом.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво