Ретки произвођачи хељде у нишком крају

Иако не тражи готово никакве услове, а уносан је посао, производњом хељде у нишком крају бави се тек неколицина пољопривредника. За субвенције у овој производњи Градском фонду за пољопривреду није стигао ниједан захтев.

Не наилази се често у нишком крају на производјача хељде. Ипак, Драган Јовановић из Лесковика одважио се и пре три године први пут овом културом засејао тридесетак ари, док је ове године стигао до два хектара.

"Информисао сам се на интернету и видео да је то корисна биљка, лековита, и пробао. Нема регулисаног тржишта за ову производњу, потражња је у мањим количинама, али мало по мало и иде", каже Драган Јовановић, Лесковик.

Обавезе око ове производње су и на другим члановима породице, али им, кажу, не пада тешко.

"То је нешто што је здраво, а треба се здраво хранити и нећу се никада кајати због тога, а ни моја породица вероватно. Наша деца су већ у томе, помажу у свему, и надам се да виде неку будућност у овоме и они", каже Драгана Јовановић.

Већина пољопривредника овог краја чека ипак утабан пут и сигурно тржиште пре него што крену у производњу хељде којој је иначе цена добра, а овај брдовит терен погодује и не тражи превише плодну земљу. У међувремену, доста их о томе размишља све озбиљније.

"Разлог за је тај што рачунамо на већу добит, а разлог против - можда пласман који треба обезбедити у догледно време", каже Братислав Стевановић, Рујник.

А рачуница управо указује на исплативост овакве производње.

"У односу на пшеницу, са приносом од једне тоне по хектару хељде, на тој истој њиви требало би 8т пшенице да би финансијски ефекат био исти. С тим што хељда нема прскања, пестицида", каже Драган Јовановић. 

Колико је хељда исплативија јасно је када се зна да поменутих осам тона по хектару произвођачи пшенице на овим просторима тешко достижу, док принос хељде који је укалкулисао, наш домаћин премашује за осамдесет одсто.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи