Како изгледа такмичење у бацању бумеранга

У Нишу је одржано такмичење у бацању бумеранга, које је окупило више 100 такмичара из Ниша и околине. Традиционално, шесту годину такмичење организују техничке школе из Ниша и Алексинца у сарадњи са Амбасадом Аустралије.

Своју снагу у финалном такмичењу бацања бумеранга данас је одмерио 21 такмичар. Неки кажу, пријавили су се из забаве, а неки су дошли да би победили.

„Почео сам да се бавим бумерангом тако што ми је наставница рекла да има неко такмичење у бумерангу и ја сам се пријавио“, открива 11-годишњи Данило Илић из Букманова.

„Одлучио сам да се такмичим и тако стекнем нова пријатељства, да се дружим са млађима и старијима и наравно да победим“, наводи Обрен Милић, дванаестогодишњак из Ниша.

Осамнаестогодишњи Немања Пауновић из Сокобање истиче да прво бацање није ухватио, а да је онда после другог-трећег пута, како вежба, све бољи и бољи.

Основни мотив организатора је да ово такмичење промовише младе и здрав начин живота, али и, како кажу, да их одвоји од компјутера и телефона.

„Из године у годину расте интересовање, не само из Ниша него и из Београда, Новог Сада, Алексинца. Ове године су највише заступљени ученици основних и средњих школа, али и студенти“, каже Јован Милић.

„Имамо само једну дисциплину, то је 'изи раунд', реч је о бацању бумеранга из центра мете, где је циљ да се бумеранг врати што ближе бацачу, а да приликом бацања оде што даље“, наводи Иван Ногић, професор физичког васпитања.

Међу најбољим такмичарима који су ушли у финале је и Кристина Николић, којој је, како открива, изазов да се надмеће са дечацима.

„Ја се такмичим трећи пут и није напорно уопште бацати бумеранг, потребна је само јака рука и знање технике“, каже 18-годишња Кристина из Ниша.

Такмичење у бумерангу четврту годину подржава Амбасада Аустралије у Србији.

„Враћамо се нашим коренима, староседеоци Аустралије су користили бумеранг првенствено за лов, деца у Аустралији одрастају играјући се бумерангом, тако да је то један од разлога зашто подржавамо овај догађај“, каже Глен Морисон, заменик амбасадора Аустралије у Србији.

За почетно знање да се бумеранг врати бацачу није потребно много вежбе, па ће следеће године, како најављују организатори, моћи да се пријаве сви који желе да се опробају у том занимљивом спорту.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво