Пирот ових дана престоница позоришне културе

У Пироту је у току 53. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић". Вечерас, последњег такмичарског дана наступају глумци из Краљева комадом "Плеј Андрић" у адаптацији и режији Мие Кнежевић. Фестивал се завршава сутра, доделом традиционалних награда.

Из вечери у вече тражила се карта више и празна столица у сали. За глумце је права инспирација играти пред препуним гледалиштем и чекати заслужену награду. Једном речју Пирот ових дана живи са позориштем и за позориште, а најчитанији лист је билтен Фестивала, који се штампа свакодневно.

"Заиста се Пирот овога пута показао као прави домаћин, а да није тако вероватно не би поново био домаћин 8. пут овог фестивала, ове значајне манифестације која помера границе у Србији и заиста је Пирот ових дана престоница позоришне културе Србије и пулсира у знаку позоришта", каже Зоран Панић, редник Билтена.

Сви позоришни критичари слажу се у оцени да је фестивал "Јоаким Вујић" најбоља прилика да се сагледа годишња продукција српских професионалних позоришта јужно од Београда.

"Имам утисак да свуда позориште све више зависи од ентузијазма и љубави, оних који праве представе, а богами ове овде у Пироту видомо да ми који се професионално бавимо позориштем имам озбиљне обавезе према публици јер сваке вечери су пуне сале", каже Александар Милисављевић, позоришни критичар - селектор.

"Мени се чини да гледамо један онако поприлично просечан фестивал за сада и да можемо да се надамо да ће следеће године бити бољи. Он је просечан не само због беспарице, већ и због начина на који су аутори представа изводили своје замисли до краја", каже Олга Димитријевић, драматург - водитељка округлог стола критике.

Фестивал се завршава у суботу 20. маја, када ће бити додељено 12 награда у свим категоријама. Представу у част награђених тада ће извести глумци театра из Ужица.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара