Јастребац - омиљено излетиште Крушевљана

Током Првомајских празника једно од омиљених излетишта Крушевљана је планина Јастребац. Са жељом да гостију, пре свега оних најмлађих, на њој буде током целе године, хотел "Трајал", једини од десетак објеката који је увек отворен, покренутуо је у сардњу са основним школама акцију "На крилима Јастреба".

На најшумовитијој планини Балкана, шездесетих година омиљеној, а потом неправедно запостављеној, деценијама је иста слика. Напуштени објекти некада успешних фирми, пусто језеро и нетакнута природа.

Излетиште на Јастрепцу оживи викендом, када га походе страствени планинари, и традиционално за Први мај. Највреднији за празник место за роштиљање крај речице резервишу и ноћ раније. Искусни пак кажу да је на планини најлепше када се гужва разиђе.

Отуда је пре празника, кроз акцију "На крилима Јастреба" за ученике млађих разреда ОШ "Драгомир Марковић" из Крушевца на планини организовала више једнодневних излета. Након наставе у подручном одељењу у селу Ломница, и ручка у Траyаловом хотелу крај језера, прваци су пешачећи шумским стазама стигли и  до џиновских секвоја. У  расаднику „Србија шума" очигледна настава. Практична примена стеченог знања.

"Сматрам да је ово корисно и за нас и за децу. На конкретним примерима деца могу да опипају биљку, да се упознају са свим њеним. Овим смо повезали наставу с обзиром на то да сада у првом разреду учимо делове биљке. Учимо све о самониклим и гајеним биљкама, а овде на примерима могу да увиде те неке разлике између биљака", каже Наташа Станковић, учитељица ОШ "Драгомир Марковић" Крушевац.

"Циљ овог програма јесте да се настава држи у природи, да се користе ресурси које школа има у сеоској средини и да деца имају амбијенталну наставу. Да своја знања, умења стичу у природи. Скупљамо фотографије, наше утиске, продукте радионица које ћемо имати и надам се да ће изазвати позитивне реакције код осталих школа. Наставићемо са оваквим активностима уз сагласност родитеља. Сви старији Крушевљани знају добро ово излетиште и везују их лепе успомене. Надам се да ће ове и будуће генерације имати сличне", каже Саша Јевтић, директор ОШ "Драгомир Марковић" Крушевац.

Успех излета и  повратак малишана јастребачким врховима, позив је да се врата објеката на планини отворе и за вишедневна дружења.

"Са основним школама крушевачког краја, а надамо се и шире, организујемо већ у највећем могућем боју ученике. Наши капацитети нису довољно велики, али могућности за организовање школе у природи и те како постоје", каже Владица Милутиновић, управник Хотел "Трајал" Јастребац.

За традиционално првомајско дружење на Јастрепцу у току су последње припреме. Комуналне градске службе уредјују прилазе и излетиште, а хотел "Трајал" објекат у којем ће од ове године уз помоћ ваучера боравак бити јефтинији током целе године.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво