Вода из нове бушотине у Богатићу доброг квалитета

Плитки бунари, дубине до 30 мeтара, водопропусне септичке јаме и подземни талас за време мајских поплава пре три година, Мачванима су донели проблеме у водоснабдевању. У Богатићу су завршени радови на истраживању нове бушотине која би требало да обезбеди бољи квалитет и проширење мреже и на сеоско подручје.

Вода из најдубље и најшире бушотине на изворишту у Богатићу је доброг квалитета. Истраживања су показала да у њој нема нитрата који се налази у већини плитких бунара на подручју општине. Завршено је испирање и убачена челична конструкција са филтерима.

"По завршетку техничке документације, у току године се завршава елаборат о резервама подземних вода, овај бунар се почетком наредне године може прикључити на систем водоснабдевања", каже Милош Мијатовић, технички директор ЈКП "Богатић".

Свакога дана цистерна са 6.000 литара воде одлази у Совљак, Глоговац и Црну Бару, где су због повећаног нивоа арсена затворени сеоски бунари  и враћа се у Јавно-комунално предузеће "Богатић".

"Грађани узимају по три, четири балона, око петнаест или двадесет литара воде, то користе за пиће, а за прокувавање користе воду из својих бунара", каже Љубинко Јаковљевић, село Глоговац.

Нови бунар на изворишту у Богатићу биће дубок 75 метара. До сада је за радове из будзета општине издвојено девет милиона динара.

"Други начин решења проблема у северном делу општине је са новим бунарима на подручју Месне заједнице Црна Бара, односно у небрањеном делу корита реке Дрине", каже Слободан Ђурковић, директор ЈКП "Богатић".

На вододводну мрежу у општини Богатић, прикључено је 2.200 домаћинстава. У плану је да се два изворишта, када радови буду завршени, повежу у заједнички систем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи