Подстицај девојчицама за каријеру у ИТ сектору

Информационе технологије подједнако користе и жене и мушкараци, али жене чине тек петину запослених у тој индустири. Велике ИТ компаније подстичу девојчице да своју професионалну будућност виде у том сектору. На Дан девојчица, у Београду, у Научно-технолошком парку на Звездари, Министарство трговине, туризма и телекомуникација фокусирало се на "гејминг" индустрију, њен удео у ИТ бранши и присуство жена у њој.

Неке од ових девојчица ускоро би своју професионалну каријеру могле да започну баш у ИТ сектору. У креативним радионицама, преставнице успешних компанија пренеле су девојчицама завршних разреда основних школа своја искуства из области информационих технологија.

"Нисам сигурна чиме ћу се бавити једног дана, али мислим да ће то бити нешто из области информационих технологија. Свиђа ми се, јер можемо да правимо шта желимо", каже ученица осмог разреда једне зрењанинске основне школе.

"Није тешко и нема никакве разлике да ли сте дечак или девојчица. Просто ако вас то интересује и ако желите тиме да се бавите све је лепо објашњено и можете да научите све што вам је потребно", додаје друга девојчица.

"И ми можемо и желимо да се бавимо пословима у ИТ сектору", додаје трећа.

Циљ обележавања Дана девојчица је да се оне охрабре и подрже приликом одабира будућих професија.

"Око 240.000 девојчица, девојака и младих жена из Србије је од 2010. године до данас прошло кроз обуку у оквиру овог пројекта. Наш циљ је да их подржимо, оснажимо и да им укажемо колико су информационе технологије битне у свим сферама друштва. Ми, наравно, не очекујемо да ће све ове девојчице бити једног дана програмерке, али ће свакако кроз ова предавања увидети да су, чиме год пожеле да се баве, неопходна знања из ове области", каже Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Међу запосленима у ИТ сектору у Србији, жена је само 20 одсто. Истраживања показују да су недостатак самопоуздања, мања заинтересованост за технологије и предрасуде, главни разлози, због којих се жене ређе одлучују за једну од, данас, најплаћенијих професија. Да су жене можда, мање заинтересоване, али не и мање способне, говори податак да је први алгоритам за аналитичку машину 1840. године направила енглеска математичарка Августа Ада Кинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво