"Књига солидарности" у Накову

Захваљујући Програмској акцији Радио Београда "Књига солидарности" библиотека Основне школе "Петар Кочић" у Накову богатија је за више од хиљаду књига.

Лепши поклон нисмо могли ни замислити - јединствена је закључак  ученика и наставника наковачке школе која се налази свега стотинак метара од румунске границе. Зато су са великим одушевљењем дочекали комби и пакете са књигама.

Ученица Ивана каже да је већ видела неке књиге које ће касније радо узети на читање, док њена колегиница из разреда Тијана наглашава да пуно воли да чита и додаје да "сада када смо добили оволико књига, биће много разноврсније и моћи ћемо много да читамо".

Учитељица Биљан Новаковић истиче да јој је драго што сеоске библиотеке нису заборављене и што се иде ка развоју читалачке културе.

Школа "Петар Кочић" у Накову има 72 ученика, распоређена у осам одељења. Школа мала, али цењена.

Љиљана Јањиловић, директорица школе, с поносом истиче да је школа међу првима добила оцену четири, што је највиша оцена.

"Трудимо се, пре свега, да у школи стварамо праве људе", закључује Јањиловић.

Није занемарљива ни брига месне заједнице о деци и
 књигама.

Младен Ђуран, председник Месне заједнице Наково, указује на чињеницу да месна заједница већ трећу годину заредом ђацима школе уплаћује годишњу чланарину у градској библиотеци.

Било како било, књиге су дошле у праве руке, сматра  Михаило Шћепановић, уредник Програмске акције "Књига солидарности".

"Захваљујући нашим донаторима, односно гледаоцима телевизије и слушаоцима радија, нашим познатим издавачким кућама и библиотекама, који дарују "Књизи солидарности", ове књиге налазе пут до сиромашних школа и библиотека у Србији И републици Српској", објашњава Шћепановић.

Током 45 година од оснивања, акцијом "Књига солидарности" сакупљено је и подељено близу три милиона књига, а основано је и допуњено преко 1.300 варошких, сеоских и школских библиотека.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара