Нови пут, новом методом

У Доњем Црниљеву код Коцељеве, еколошком методом изграђен је пут, први те врсте у том делу Србије. Радове је финансирала фирма која дуже од деценије послује у овој општини.

Нови пут, дуг 430 и широк четири метара, изграђен углавном од рециклираних материјала, мештанима Пушића Мале скраћује путовање до села, и ораница од којих живе.

"Ја сам некада одавде ишао у основну школу, у чизма у сред лета, било је и киша и блато. Да је било тада, пута, телефона, можда би и више људи остало да живи овде, не би нам била пуста села да је пре пут урађен", каже Бранислав Павловић из Доњег Црниљева.

"Стари пут је потпуно уништен, нови је одлично урађен, са пропустима, каналима, и пуно ће нам значити", каже Раденко Алексић из Доњег Црниљева.

Уместо класичног асфатла, пут је изграђен најновијом технологијом у грађевинарству, методом цементне стабилизације. Свака инвестиција у селу, кажу, живот значи.

"То је оно што оставља младе на селу, то је оно што обећава неку будућност, морамо се зато око тога више ангажовати", каже Љупоко Анђелић, председник Месне заједнице Доње Црниљево.

Нови пут, резултат је добре сарадње локалне самоуправе и фирме која је финансирала радове, чија вредност је 4,5 милиона динара.

"Ми смо осетили потребу да нешто вратимо као друштвено одговорна фирма у том месту, онда смо се одлучили да то буде овај пут, у сарадњи са општином смо, они су рекли да је тај пут виталан за становништво које ту живи", каже Маркус Богадновић, "Зорка Опека" и "Зорка Керамика".

"Нама приведа помаже у сваком погледу, а ми не остајемо њима ни тренутка дужни. Све што је до локалне самоуправе, односно општине, завршава се у рекордном року, данас папир - сутра папир", каже Душан Илинчић, председник општине Коцељева.

Изградња сеоских путева на овај начин, кошта и до 30 одсто мање од класичног насипања и асфалтирања. Уколико се ова метода покаже као ефикасна, намера надлежних је да се на овај начин уређују и други путеви.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво