Значај самопрегледа у превенцији рака дојке

Фактори ризика за оболевање од рака дојке су стрес, гојазност, смањена физичка активност, превелика употреба таблета и мобилних телефона, превише црвеног меса у исхрани, коришћење контрацептивних средстава у неограниченим количинама, хормонска терапија уведена "на своју руку", предочио је матуранткињама краљевачке Гимназије и Медицинске школе, у којој је предавање одржано, хирург Горан Камиџорац.

Према речима доктора Камиџорца, карцином дојке је водећи малигнитет код жена свуда у свету, а у посебној групи налазе се младе особе са високим ризиком.

"То су оне које у својим породицама ималу мајке или баке, или у другим линијама - тетке и друге рођаке, које су боловале од карцинома дојке. На њих треба обратити посебну пажњу и на самим прегледима и контролама", каже Камиџорац.

Он је истакао значај самопрегледа у превенцији, јер превенција подразумева спречавање настанка карцинома дојке или откривање у што ранијој фази, јер је карцином дојке излечива болест ако се открије на време.

"Ако свако од ових мојих будућих коега који су чули данашње предавање одведе две жене на преглед, довољно смо урадили овим предавањем", додаје Камиџорац.

"Сматрамо да је овај пројекат доказ да се лекари радо одазивају да волонтерски држе оваква предавања. Веома је важно што су ово предавања за девојке од 18 или 19 година које треба да схвате значај самопрегледа и да га усвоје као врсту личне хигијене и превенцију спречавања обољевања од карцинома", истакао је градоначелник Краљева Предраг Терзић који је такође додао да се нада да ће корист од овог предавања бити мултипликована ако девојке које су га слушале своја искуства пренесу другарицама, сестрама, кумама.

Пројекат који се реализује произлази из Националног програма за превенцију рака дојке. Према подацима Републичког Завода за јавно здравље из 2012. године, број жена обелелих од рака дојке у Краљеву и Врњачкој Бањи је повећан са 70.000 на 100.000, што је изнад републичког просека.

Друштво за борбу против рака "Краљица Јелена Анжујска" организатор ове акције, прошле године је реализивало пројекат у руралним месним заједницама.

"За пет до седам година, више од 30 одсто жена на територији града биће у стању да самостално обави самопреглед, али наша борба против карцинома је непрестана", поручила је Марица Башић, председница овог друштва, додавши како очекује још веће разумевање локалне самоуправе за пројекте сличне овом.

Предавању је присуствоавао и градоначелник Краљева Предраг Терзић који је истакао  да је град издвојио из буџета 150.000 динара за овај пројекат.

"Он представља наставак прошлогодишњег републичког пројекта "Здравље на длану", који је био усмерен на обуку жена у руралним месним заједницама Рашког округа", подсетио је Терзић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво