Јаки мразеви оштетили јагоде у шабачком крају

Јаки мразеви у априлу, оштетили су јагоде које се у шабачком крају узгајају на више од 1.200 хектара. Процена је да је највећа штета на засадима у нижим пределима.

Два хектара јагоде у пуном цвату, неколико мразева знатно је оштетило, каже Драган Глигорић из Варне, који не памти овако ниске јутарње температуре у априлу. Само у овој години, у засад је уложио шест хиљада евра.

"Ово што је остало, морамо наставити да радимо, као да је све у реду, мора да се улаже, сад су трошкови много већи, него што би били. Јер сад она мора новим средствима да се стимулише", каже Драган Глигорић из Варне.

Да сачувај уложено и заштите воће од мраза, пољопривредници  ноћу ложе ватру поред њива. Мања штета је на засадима у поцерским селима. Први род, Славиша Бекић очекује за око две седмице.

"Радио сам задимљавање јагода, три четири ноћи. Највише ми је помогло то што сам на вишој надморској висини, и самим тим сам мање угрожен од мраза. Штете за сада нема, мало само има сломљеног листа од снега, али то није опасно ништа", каже Славиша Бекић из Грушића.

Процена стучњака је да ће због хладног времена, у нижим пределима где је штета и највећа, каснити опоравак и зрење воћа.

Последњих година, засади јагоде у шабачком крају, увећани су неколико пута. Само у Грушићи, гаји се на више од 100 хекатара. Колика је штета од мраза, знаће се за неколико дана када отопли.

 

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи