Засади боровнице – дугорочан бизнис и развојна шанса

На обронцима Старе планине, код Димитровграда, инвеститор из Београда засадио је боровницу на шест и по хектара. Иако на хиљаде хектара земљишта у том крају деценијама зараста у коров, инвестиција у засаде боровница је највећа у воћарству у општини Димитровград у 21. веку.

Уместо њива некадашње земљорадничке задруге, које су зарасле у коров, на овом простору Старе планине никла је плантажа боровница. За почетак, инвеститор из Београда, засадио је седам хектара.

"Прво смо то преорали, посадили смо овас и јечам, да би се исчистила трава, а онда смо кренули са припремом за боровницу. Бацали смо тресет, пиљавину и хумус, јер такво земљиште тражи боровница. Читав процес траје већ отприлике две године", каже Богдан Милисављевић, инвеститор.

"После детаљних анализа и земљишта и климатских услова, одлучили смо се за боровницу, јер је то напрофитабилнија биљак у овом тренутку. Имамо део садница из Француске и део из Холандије", каже Саша Радовић, рођак.

Породица Милисављевић планира да прошири засаде боровница јер поседује тридесетак хектара своје и 60 хектара закупљене Државне земље. Кажу да боровница тражи велика улагања, око педесет хиљада евра по хектару.

"Држава је заиста препознала, не желим да хвалим, могућност пољопривредне производње и боровнице и уопштр култура које су исплативе и дала је доста повољне инвестиције које се крећу 40 до 50 одсто", каже Богдан Милисављевић, инвеститор.

На хиљаде хектара пољопривредног земљишта у општини Димитровград већ деценијама зараста у коров. Због тога, локална самоуправа управо у оваквим инвестицијама види своју највећу развојну шансу.

"То је напредак за општину Димитровград која у делу воћарства није била развијена и није било препознато воћарство као развојна грана у пољопривреди", каже Александар Игов, шеф одсека за пољопривреду.

Пошто је  ова земља идеална за садњу боровница, Милисављевићи несебично истичу да су спренми да своје искуство пренесу свима. Боровница је кажу дугорочан посао и доноси профит тек за неколико година.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво