Поново ради Пољопривредна стручна служба у Прокупљу

Након четворомесечне паузе, због штрајка саветодаваца, који су обуставили рад због неисплаћених зарада, поново је почела са радом Пољопривредна стручна служба у Прокупљу. У међувремену, оснивач, Влада Србије именовала је нове органе управљања, скупштину и директора, чиме је испуњен један од захтева запослених, који се надају да ће бити превазиђени и остали проблеми, пре свих редовна исплата зарада.

Нова адреса службе, за нови почетак, надања су запослених, али и бројних корисника услуга једне од најважнијих служби у регији, где се две трећине становништва бави пољопривредом и живи од ње.

"Да људи остану без било каквих савета, без било какве стручне подршке је исто као у било којој другој индустрији кад нека фирма остане без кадра. То је кадар пољопривреде који мора да је присутан", каже Вукић Јоксимовић, председник удружења пчелара "Пчелица" Прокупљу.

Саветодавци, који последњих шест месеци нису примили плату, надају се скорој нормализацији прилика у служби. Истичу да им је сада на првом месту ипак помоћ пољопривредницима у једном изузетно осетљивом тренутку.

"Саветујемо пољопривредним прозивођачима да поред ђубрења азотним  ђубривима, значи, агротехничким мерама и благовременом заштитом, покушају да ублаже штете које би можда могле да се десе због ниских температура које су најављене у наредним данима", каже Дејан Тонић, саветодавац у ПСС у Прокупљу.

Стручну помоћ, како тврде у служби, моћи ће да очекују и сточари, који ће са њима радити на побољшању квалитета млека и увођењу нових стандарда у овој производњи.

"То ће аутоматски повећати не само квалитет млека, већ ће и побољшати цену млека", каже
Игор Петровић, саветодавац у ПСС у Прокупљу.

Нови директор каже да су наслеђени проблеми велики, али је уверен да ће уз помоћ државе и локалне самоуправе они бити превазиђени у наредном периоду.

"Имали смо разговоре у Министарству пољопривреде тако да су нам обећали репрограм дуга,тог јавног дуга. Мораћемо да видимо са Министарством финансија да се на неколико година тај рок да за отплату", каже Жарко Копривица, директор Пољопривредне стручне службе у Прокупљу.

У служби очекују скоро потписивање Уговора о повереним пословима са Министарством пољопривреде за ову годину, чиме ће бити створени предуслови и за редовну исплату зарада.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи