Обнова неуропсихијатријске болнице у Ковину

Психијатријска болница у Ковину највећа је у Србији. У њој се годишње лечи више од хиљаду људи, али поред тога што су услови лечења веома лоши нема ни довољно лекара и медицинских сестара. У покрајиснкој Влади најављују помоћ.

Психијатријска болница у Ковину налази се на месту где је пре 90 година била касарна. Од тада овде се није много тога променило. Високи плафони који прокишњавају, оронули зидови, дотрајале електро-инсталације и прозори и врата који недихтују само су део нехуманих услова у којима лекари лече најтеже пацијенте.

"Собе су велике и неусловне за лечење, када је кишовито премештамо пацијенте, јер плафони прокишњавају, а мокри чворови су у очајном стању", каже  Марија Шојић, главна сестра.

У психијатријској болници немају само проблем са условима лечења, већ и са мањком лекара, јер тренутно 374 запослених брине о 700 пацијената.

"Имамо проблем са кадровима и надамо се да ћемо у наредном периоду моћи да запослимо већи број, пре свега високо стручних лекара", истиче др Александра Гавриловић, в.д. директорка Неуропсихијатријске болнице Ковин.

Општина Ковин из свог бужета не може да улаже у обнову болнице и зато очекује помоћ од покрајинске Владе, од које у последњих 10 година редовно стижу само обећања.

"У аманет нам је остављена више руина него болница, што је велика срамота. Уверена сам да ће обнова овог великог болничког комплекса почети што пре, јер пацијенти то сигурно заслужују, каже Сања Петровић, председница општине Ковин.

Покрајински секретар за здравство каже да ће ковинска болница приликом првог ребаланса буџета имати приоритет.

"Прави се пројекат за реконструкцију најугроженијег Психогеријатријског одељења, а договорили смо се и за спремање пројеката за обнову осталих зграда. У наредном периоду покрајинска Влада ће уложити значајна средства да би ови пацијенти добили услове за лечење који приличе 21. веку", каже Др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

Неуропсихијатријска болница у Ковину многим пацијентима је и последње уточиште, јер су им сви окренули леђа и овде остају до краја живота. Зато би било добро да бар имају мало хуманије услове за лечење.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво