Штрајк радника пекарског предузећа из Пирота

Радници пекарског предузећа "Благоје Костић - Црни Марко" из Пирота, су по први пут, од оснивања, обуставили производњу хлеба, јер већ месецима нису примили плате. У Пироту хлеба има довољно, јер тржиште снабдева још неколико пекара у граду.

Некада највећи пиротски снабдевач хлебом, који је дневно производио од 30 до 35 хиљада  векни, више не може да умеси ни три ипо хиљаде векни хлеба, колико је до јуче била производња. После
шездесеттри године, од када је фирма основана, први пут је заустављена производња.

"Ја у овој фирми радим 32 године. Овде је ситуација, како да кажем: месимо хлеб, а гладни смо. Немамо здравствене књижице, не можемо да идемо код лекара. Радимо у неиздрживим условима, зимус на -15, без грејања", каже Гордана Антић, радница.

"Супруга је моја ту пре мене. Она је око тридесетчетири године ту. Ми смо обоје овде, тако да је веома тешка ситуација", каже Владимир Димитријевић, радник.

Представници синдиката, кажу су радници тужили фирму за неисплаћене зараде из 2015.године, али да не могу да наплате још увек ништа. Од почетка ове године, нису примили ни једну плату.

"Немамо већинског власника. Знамо да држава има 40 одсто акција које нису продате и нешто ситно мали акционари, око пет или шест одсто. Остало има А.Д."Нини", "Мабер", ми нисмо упознати", каже Зоран Поповић, председник синдиката.

Досадашњи директор Славиша Цветковић, рекао нам је у телефонском  разговору да је пре месец дана поднео оставку. На сутрашњој скупштини акционара, биће изабран нови директор, а како је истакао, порези и доприноси се уплаћују кад се за то стекну услови, јер је предузеће већ три месеца у блокади.

Пекарско предузеће "Благоје Костић- Црни Марко", приватизовано је 2003. године. Тада су имали 180 радника и 18 малопродајних објеката. Тренутно, овде ради 30 радника и имају само три продавнице.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво