Француски пијанисти пред врањском публиком

Француски пијанисти, браћа Никита и Јенисеј Рамић живели су у Врању, а у Француској раде од 2000. године. Синоћ су се на Педагошком факултету представили врањској публици.

Не наступају први пут у родном Врању, али сваки пут је емотивно и посебно вече. Свирали су познате композиције Баха, Шопена, Листа - њихов препознатљив репертоар.

"Имам доста пријатеља овде, ишли смо у Музичку школу заједно, ја много волим Врање и људе у Врању. Сад живим у Паризу, али то ми увек недостаје, Србија", каже Јенисеј Рамић, пијаниста.

Двадесетшестогодишњи Јенисеј рођен је у Москви, три године млађи Никита у Врању. Из музичке су породице, отац Јашко Рамић свира хармонику, завршио је Конзерваторијум у Москви. Мајка им је Рускиња, пијанисткиња, Светлана Макридина Рамић, са којом су почели да свирају клавир у раном детињству. Имају и млађег брата Максима, из Врања су се пре 17 година преселили у Париз.

"У Паризу сам студирао на Конзерваторијуму, сад сам завршио своје школовање и свирам концерте, свирао сам у Италији, Француској, Холандији, Србији", каже Никита Рамић, пијаниста.

"Цигани су музучари, добри музичари. С моје стране имају то, с друге стране мама им је музикант из Русије, па су они добили дуплу комбинацију која је баш добра", каже Јашко Рамић, музичар.

Поред врањске, Рамиће је чула и нишка публика, организатор је Педагошки факултет у Врању.

"Вече почињемо тако како бисмо се присетили генезе једног пута по диркама, како би то све нас увело у смисао овакве концепције на чему смо им захвални, што су одржали реч и дошли нам као значајни уметници", каже Сунчица Денић, декан Педагошког факултета у Врању.

Браћа Рамић наступају и самостално и у пару, после Врања Јенисеј ће свирати у Кини.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи